Acasă Extern Prietenii lui Putin, miliardarii Rotenberg, au acaparat terenuri în Crimeea pentru o...

Prietenii lui Putin, miliardarii Rotenberg, au acaparat terenuri în Crimeea pentru o parcare a iahturilor de lux

0

Miliardarii ruși Arkadi și Boris Rotenberg, apropiați de președintele Vladimir Putin, au preluat în ultimul an și jumătate cel puțin 10 terenuri în golful Balaklava din Crimeea anexată, conform investigației publicate de „Verstka”.

Terenurile, confiscate de la proprietarii ucraineni și locali, vor fi folosite pentru construirea unei mari parcări de iahturi.Proiectul maritim a fost inițiat încă din 2018 la ordinul lui Vladimir Putin, în cadrul unui program federal de dezvoltare a Crimeei și Sevastopolului. Compania „Stroygazmontaj” a fraților Rotenberg a câștigat licitația pentru proiectare, iar firma lor „Mostotrest”, responsabilă pentru construirea podului Crimeii, urma să se ocupe de construcție.

Cu toate acestea, proprietarii de terenuri și imobile din zonă, inclusiv localnici și oameni de afaceri din Ucraina continentală, au devenit un obstacol major în realizarea proiectului. Marina urma să includă 600 de locuri pentru iahturi și hoteluri pentru turiști.

Primele exproprieri au început încă din 2015, când autoritățile din Crimeea au invocat motive de securitate națională pentru a prelua terenurile, dar proprietarii au contestat în instanță confiscările, procesele fiind în curs timp de aproape un deceniu.

După invazia Rusiei în Ucraina în 2022, situația s-a accelerat. Parlamentul Crimeii a adoptat o lege specială care permitea confiscarea proprietăților deținute de persoane asociate cu „state neprietenoase”, inclusiv Ucraina. Aceasta a facilitat vânzarea terenurilor la licitații, pe care frații Rotenberg le-au achiziționat la prețuri mult subevaluate.În plus, proprietarii locali au fost bombardați cu procese, fiind acuzați de achiziții ilegale de terenuri înainte de anexarea Crimeei. În unele cazuri, autoritățile ruse au inițiat dosare penale împotriva celor mai rezistenți antreprenori, precum Vladimir Ovanesov, conform „Verstka”.

În 2023, frații Rotenberg au achiziționat o clădire hotelieră neterminată, confiscată de la omul de afaceri ucrainean Alexei Plias, pentru suma de 105 milioane de ruble. În 2024, aceștia au preluat și proprietăți ale politicianului ucrainean Andrei Senchenko, inclusiv o vilă de vânătoare și un teren pe malul mării, la prețuri subevaluate.Consolidarea terenurilor deținute de frații Rotenberg în Balaklava este încă în desfășurare, indică investigația, fiind preluate și alte clădiri și terenuri importante din zonă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.