Fabricile de ulei din cadrul grupului de companii Trans-Oil (controlat de Vaja Jhashi) au majorat, începând cu 2 aprilie 2024, cu 4-5% prețurile de achiziție a semințelor de floarea-soarelui.
Se întâmplă chiar a doua zi după ședința din 1 aprilie, organizată de conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în frunte cu vicepremierul Vladimir Bolea, la care au participat atât proprietarul grupului Trans-Oil, Vaja Jhashi, cât și lideri ai Asociației „Forța Fermierilor”, inclusiv Alexandru Slusari, directorul Asociației „Agrocereale”, Iurie Rija, și alte persoane din domeniu, scrie mold-street.com.
Au reușit să vândă ulei în Egipt
Astfel, prețul unei tone de semințe de floarea-soarelui achiziționate de „Floarea-Soarelui” din Bălți a ajuns la 7.050 de lei, față de 6.754 de lei anterior, adică avem o creștere cu 4,4%.
Fabrica Trans-Oil Refinery din Ceadâr-Lunga oferă un preț de 7.240 de lei, comparativ cu 6.947 de lei în martie, iar Danube Oil Company din portul Giurgiulești – 390 de dolari, cu 20 de dolari sau 5,4% mai mult decât era.
Stela Ostrovețchi, directorul întreprinderii „Floarea-Soarelui” din Bălți, a explicat pentru Mold-Street.com că majorarea prețului de achiziție survine după ce compania a reușit să vândă o anumită cantitate de ulei vegetal în Egipt.
Această țară a devenit în ultima perioadă una dintre principalele piețe de desfacere pentru uleiul vegetal din Republica Moldova.
Un preț bun?
Expertul în agricultură Iurie Rija a estimat că această majorare ar putea stimula agricultorii să își vândă semințele de floarea-soarelui din stocuri.
„Este puțin probabil ca să asistăm la o creștere mai mare de preț. Or, de exemplu, prețul oferit acum la Bălți este mai mare decât cel oferit în Portul Constanța, dacă luăm în calcul costurile de transport și logistică, care se ridică la circa 70 de dolari pentru o tonă de semințe”, a precizat expertul pentru Mold-Street.com.
Un alt factor pare să fie presiunea asupra grupului din partea autorităților, agricultorilor și a opiniei publice.
Pe de altă parte, agricultorii se așteptau la un preț ceva mai mare – de 7.500-8.000 de lei pentru o tonă.
Amintim că două din cele trei fabrici de procesare a semințelor de floarea-soarelui ale grupului Trans-Oil staționează deja de două săptămâni, drept motiv fiind invocat faptul că pe piața internă nu sunt suficiente rezerve de semințe de floarea-soarelui, iar Ministerul Agriculturii nu a acordat licență pentru a face importuri din Ucraina.
De cealaltă parte, autoritățile, dar și reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” spun că agricultorii de la noi pot asigura volumul suficient de semințe necesar fabricii, doar că la un preț mai mare decât vrea producătorul de ulei.
Potrivit datelor anunțate de vicepremierul Vladimir Bolea, stocurile de semințe de floarea-soarelui la producătorii agricoli din Republica Moldova sunt de circa 60.000 de tone, în timp ce anterior MAIA vorbea de o cifră de șase ori mai mare – 350.000 de tone.
De notat că grupul Trans-Oil asigură circa 90% din necesarul pieței interne cu ulei vegetal și are o cotă de peste 95% la exportul de ulei din Republica Moldova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.