Klaus Iohannis şi-a anunţat, luni, demisia din funcţia de preşedinte al României, după ce acesta a rămas în funcţie încă din luna decembrie, când mandatul său s-a încheiat. El afirmase la momentul respectiv că va rămâne în funcţie până când va fi ales noul preşedinte, după ce Curtea Constituţională a anulat primul tur al alegerilor.
În aceste condiţii, potrivit Constituţiei, preşedinte interimar va fi Ilie Bolojan, scrie mediafax.ro.
Cine este Ilie Bolojan?
Ilie Bolojan s-a născut în comuna Vadu Crişului, judeţul Bihor. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică „Emanuil Gojdu” din Oradea şi a urmat studii de mecanică (1988-1993) la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara şi matematică (1990-1993) la Universitatea din Timişoara.
lie Bolojan face parte din Partidul Naţional Liberal (PNL) şi începând cu noul Legislativ, a preluat funcţia de preşedinte al Senatului şi a ajuns în fruntea partidului, după ce Nicolae Ciucă – cel care conducea partidul – şi-a anunţat demisia în urma rezultatelor slabe obţinute la alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare.
Anterior, Ilie Bolojan s-a făcut remarcat în administraţia publică locală, mai exact în Consiliul Judeţean Bihor, urmând mai multe
cursuri în acest sens.
De-a lungul timpului, Ilie Bolojan a ocupat următoarele funcţii, potrivit CV-ului său:
- 1996 – 2004 Consiliul local al oraşului Aleşd, consilier local
- 2004 – 2005 Consiliul Judeţean Bihor, consilier judeţean
- 2005 – 2007 Instituţia Prefectului – Judeţul Bihor, prefect
- 2007 – 2008 Secretar General al Guvernului României
- 2008- 2020, primar al municipiului Oradea
- 2020 – alegerea sa în Senat în decembrie 2024: preşedintele Consiliului Judeţean Bihor
De-a lungul carierei, Ilie Bolojan s-a remarcat prin atragerea fondurilor europene şi implementarea proiectelor care au dezvoltat
infrastructura şi serviciile publice din Oradea şi din judeţul Bihor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.