Pentru aderarea la Uniunea Europeană, Moldova, Ucraina şi Georgia ar putea avea nevoie de aproximativ 20 de ani de muncă, a declarat președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid. Potrivit agenţiei Infotag, într-un interviu acordat ziarului ucrainean „Evropeiskaia Pravda”, preşedinta Estoniei a împărtăşit părerile sale cu privire la perspectivele aderării ţărilor Parteneriatului Estic la NATO şi la Uniunea Europeană.
„Aş dori să văd mai mult curaj din partea Uniunii Europene pentru extindere. Este necesar să se ia o anumită decizie cu privire la ţările din Parteneriatul Estic: fie să le ofere exact aceeaşi calitate de membru pe care o au alte state UE, fie să creeze un nou format de cooperare cu Trio Asociat care au ambiţii europene – Ucraina, Moldova, Georgia”, a spus ea.
Kersti Kaljulaid a menţionat că este în favoarea primei opţiuni – a extinderii.
„Dar va dura mult. Pentru a adera la UE, trebuie îndeplinită o mulţime de condiţii şi niciunul dintre aceste trei state, să recunoaştem, nu este pregătit să îndeplinească criteriile de aderare.
Probabil, va dura 20 de ani până când vor fi îndeplinite toate cerinţele. Prin urmare, poate avea sens să găsiţi o opţiune intermediară care să ajute Ucraina, Moldova şi Georgia să coopereze cu UE aşa cum doriţi.
La urma urmei, economiile Dvs. se integrează deja cu economiile UE. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste trei ţări nu este pregătită pentru aderare”, a spus preşedinta Estoniei.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, şi-a exprimat indignarea faţă de declaraţia preşedintei Estoniei. El a spus că Ministerul ucrainean de Externe şi-a exprimat nedumerirea faţă de Ministerul de Externe al Estoniei şi de ambasadorul Estoniei la Kiev în această privinţă.
Mandatul preşedintei Kersti Kaljulaid expiră la 10 octombrie 2021. În ajun, Parlamentul l-a ales pe noul preşedinte al Estoniei, directorul Muzeului Naţional Eston, Alar Karis, în vârstă de 63 de ani.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.