Acasă Extern Preşedinta Georgiei îi transmite „cele mai bune urări” Elenei Lasconi

Preşedinta Georgiei îi transmite „cele mai bune urări” Elenei Lasconi

0

Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, care în ultimele zile a avertizat în privinţa unei interferenţe ruse şi în alegerile din România, i-a transmis Elenei Lasconi „cele mai bune urări” răspunzându-i astfel la un comentariu în care candidata USR la alegerile prezidenţiale din România îi mulţumea pentru solidaritate.

„Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a fost o voce constantă care a avertizat cu privire la atacul Rusiei asupra democraţiei: în Georgia, Moldova şi acum în România. Vă mulţumim pentru solidaritate. Am încredere că românii vor vota masiv pro-UE în alegerile noastre prezidenţiale din România”, a scris pe X, marţi seara, Elena Lasconi.

Preşedinta proeuropeană a Georgiei a împărtăşit această postare însoţită de comentariul: „Cele mai bune urări, Elena”, adresarea familiară, pe numele mic, lăsând să se întrevadă simpatia.

Marţi, preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, blocată într-o confruntare cu propriul guvern, a declarat într-un interviu pentru Reuters că Rusia, care a invadat deja Ucraina, duce un „război hibrid” împotriva Georgiei şi a altor ţări precum Moldova şi România.

În ultimele zile, preşedinta Georgiei a invocat de mai multe ori situaţiile electorale din Moldova şi România, pentru a argumenta că Moscova se amestecă în alegeri şi duce în regiune un război hibrid. De altfel, ea şi Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, au vorbit luni la telefon, în timp ce Ministerul de Externe de la Bucureşti a transmis că România este solidară cu poporul georgian „în lupta sa legitimă pentru demnitate, libertate şi un viitor european”. 

Salome Zourabichvili comentase luni pe tema victoriei în alegerile din România a lui Călin Georgescu: „Peste tot interpuşii ruşi fac aceleaşi promisiuni preelectorale”, a scris pe X preşedinta Georgiei, împărtăşind o postare a unui utilizator al reţelei care anunţa că Georgescu, „candidatul pro-rus care are în prezent cele mai mari şanse de a deveni viitorul preşedinte al României, a promis că va interzice toate partidele politice dacă va câştiga”.

CINE ESTE SALOME ZOURABICHVILI

Născută în Franţa la 18 martie 1952, fost diplomat de carieră, Salome Zourabichvili este al cincilea preşedinte al Georgiei şi se află în funcţie din 2018, mandatul său urmând să se încheie. Este prima femeie aleasă ca preşedinte în această ţară, funcţie pe care o va ocupa pentru un mandat de şase ani. Ca urmare a modificărilor constituţionale intrate în vigoare în 2024, Zourabichvili va fi ultimul preşedinte al Georgiei ales în mod popular, pentru că toţi viitorii şefi de stat vor fi aleşi indirect de către un colegiu parlamentar de electori.

Zourabichvili s-a născut la Paris, într-o familie de refugiaţi politic georgieni, care fugiseră în Franţa în 1921 în urma invaziei Armatei Roşii în Republica Democratică Georgia. Salome Zourabichvili s-a alăturat serviciului diplomatic francez în anii 1970, unde a ocupat, de-a lungul a trei decenii, o serie de funcţii diplomatice din ce în ce mai înalte. Din 2003 până în 2004, a fost ambasador al Franţei în Georgia.

În 2004, după un acord comun între preşedinţii Franţei şi Georgiei, ea a primit cetăţenia georgiană şi a devenit ministru de externe al Georgiei. În timpul mandatului său la Ministerul georgian al Afacerilor Externe, a negociat un tratat istoric ce a dus la retragerea forţelor ruseşti din părţile necontestate ale teritoriului continental georgian.

De asemenea, ea a fost membră a Comitetului pentru sancţiuni împotriva Iranului din cadrul Consiliului de Securitate al ONU în calitate de coordonatoare a grupului de experţi.

După ce a intrat în conflict cu preşedintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakaşvili, în 2006 Zurabişvili a fondat partidul politic Calea Georgiană, pe care l-a condus până în 2010. În cele din urmă, ea a fost aleasă în Parlamentul georgian, în 2016, ca independentă. Tot ca independentă, dar susţinută de partidul Visul Georgian, aflat acum la guvernare şi cu care a intrat în conflict, ea a participat la alegerile prezidenţiale din 2018 şi s-a impus în turul doi de scrutin împotriva candidatului Mişcării Naţionale Unite, actuala opoziţie, Grigol Vaşadze.

Chiar dacă a fost susţinută de partidul Visul Georgian, în urma crizei politice georgiene din 2020-2021, ea s-a îndepărtat tot mai mult de actualul guvern georgian, perceput ca fiind tot mai orientat spre Rusia şi a cărui ultimă decizie, de suspendare până în 2028 a negocierilor de aderare la UE, a stârnit indignare şi proteste în stradă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.