Preşedinta Confederaţiei Elveţiene, Viola Amherd – care este şi ministru al apărării – s-a pronunţat luni pentru revizuirea interdicţiei de reexportare din alte ţări către Ucraina a armamentului produs în Elveţia, transmite Reuters, transmite Agerpres.
Amherd a apreciat că embargoul în vigoare dăunează industriei şi securităţii Elveţiei.
După ce Rusia şi-a început în februarie 2022 invazia în Ucraina, au existat voci care au cerut pe plan intern şi internaţional renunţarea la tradiţia de secole a neutralităţii elveţiene. Parlamentul de la Berna a recomandat deja relaxarea regulilor privind armamentul, dar guvernul a refuzat anul trecut să îşi modifice politica în vigoare de multă vreme.
„Personal, cred că ar trebui să facem un pas înainte pentru industria noastră”, a spus Amherd la un eveniment de presă în capitala de facto a Confederaţiei Elveţiene, răspunzând unei întrebări despre politica respectivă. „Devine dificil, deoarece ţări ca Olanda au decis să nu cumpere din Elveţia deoarece nu se poate reexporta liber, ceea ce înţeleg”, a explicat ea.
„Dacă avem o problemă cu industria noastră de armament, înseamnă că avem şi o problemă de securitate, deoarece este important să avem tehnologie şi cunoştinţe”, a adăugat ea, cu precizarea că Elveţia, care mediază în conflictele internaţionale, nu ar furniza niciodată direct armament către o ţară aflată în război.
În ciuda neutralităţii, Elveţia este un mare furnizor de armament, aflat pe locul al 14-în lume în 2022 conform datelor Institutului Internaţional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI). Vânzările de armament ale elveţienilor au scăzut în 2023, iar criticii pun această evoluţie pe seama neutralităţii.
Într-un context mai larg, Amherd a afirmat că Elveţia trebuie să investească mai mult în securitatea întregii Europe şi a declarat că intenţionează să strângă legăturile cu partenerii, inclusiv cu NATO. „În ultimii 30 de ani, Elveţia nu a investit suficient în apărare şi trebuie să recuperăm”, a apreciat ea.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.