Acasă Politic Premierul polonez Tusk, despre alegerile și referendumul din R. Moldova

Premierul polonez Tusk, despre alegerile și referendumul din R. Moldova

0

Premierul polonez Donald Tusk a salutat luni votul din Republica Moldova, o „naţiune curajoasă”, pentru aderarea la UE, precum şi plasarea în frunte a preşedintei în exerciţiu şi candidatei proeuropene Maia Sandu la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

„Exasperează Moscova, impresionează Europa, îşi salvează ţara încă o dată – aceasta este Maia Sandu. Un mare lider şi o naţiune curajoasă”, a scris fostul şef al Consiliului European pe reţeaua de socializare X, comentând victoria votului „da” la referendumul privind principiul intrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, transmite SafeNews.md cu referire la stirileprotv.ro.

După o cursă lungă în care a condus tabăra „nu”, tabăra favorabilă aderării la UE a preluat în cele din urmă avantajul luni dimineaţă (50,28%), cu câteva mii de voturi, datorită votului din diaspora, după ce au fost numărate aproape 99% din buletine.

Referendumul privind apartenenţa la UE şi primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova au avut loc duminică, într-un climat de interferenţă „fără precedent” din partea Rusiei, a anunţat luni Comisia Europeană, în timp ce Moscova a denunţat la rândul său „anomalii” în numărarea voturilor.

După ce a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, Maia Sandu se pregăteşte acum pentru o luptă strânsă la începutul lunii noiembrie împotriva lui Alexandr Stoianoglo, un candidat susţinut de socialiştii pro-ruşi, înainte de alegerile parlamentare cruciale din vara anului 2025.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.