Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi modificări la metodologia de calculare a preţurilor carburanţilor.
Într-un comunicat remis presei, ANRE precizează că decizia aprobată astăzi nu va influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior.
ANRE subliniază că decizia prevede modificarea valorilor marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021.
Astfel, pentru o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială va fi cu 380 de lei mai mare, iar în cazul gazului lichefiat – se va majora cu 150 de lei.
„Intervenția ANRE survine urmare crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesitatea asigurării sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective.
Modificarea a fost aprobată în urma unei runde de consultări publice asupra proiectului în cauză cu participarea părților interesate și a fost operată cu scopul de a evita o destabilizare pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Decizia a fost aprobată în regim de urgență, este una pe termen scurt, ulterior fiind necesară revizuirea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, modificată recent prin Legea nr. 54/2021″, menționează ANRE.
Suplimentar, ANRE a atenționat că, în comportamentul unor participanți din piața produselor petroliere în ultimele săptămâni se atestă mesaje cu caracter tendențios, existând bănuieli rezonabile de a le încadra într-un boicot organizat care are drept scop destabilizarea situației economice din țară.
Potrivit insituției, un participant din piața cu amănuntul a efectuat o tentativă de a bloca ședința ANRE.
„Mai mult decât atât, prin răspândirea în mass-media a unor informații denaturate și sesizarea efectuată ieri către Procuratura Generală și alte autorități publice, un participant din piața cu amănuntul a efectuat o tentativă de a bloca ședința de astăzi.
Acțiuni similare, care se suprapun cu cele ale companiilor petroliere menționate mai sus, pot fi observate și din partea unor așa-numiți experți, care lansează în public mesaje conținând informații false sau analize care pare să fie făcute la comandă.
ANRE consideră că asemenea fenomene nu pot fi tolerate și urmează să fie examinate de instituțiile cu atribuții și responsabilități în domeniu.
Amintim că, Codul Penal al Republicii Moldova conține încadrări juridice pentru denunț fals sau plângerea falsă, care se face cu scopul de a-l învinui pe cineva de săvârşirea unei infracţiuni, sau plângerea cu bună ştiinţă falsă despre săvârşirea unei infracţiuni, făcută unui organ sau unei persoane cu funcție de răspundere”, a mai scris instituția.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.