Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, îndeamnă autoritățile să fortifice capacitățile de apărare ale R. Moldova. Popescu punctează câteva necesități urgente pentru asigurarea securității, în special după violarea spațiului aerian al R. Moldova de către dronele rusești.
Fostul ministru de externe se referă în egală măsură atât la consolidarea unor parteneriate în domeniul apărării cât și la dotarea instituțiilor statului cu tehnică modernă: radare și interceptoare performante.
Totodată, Popescu susține că afirmațiile precum că statutul de neutralitate ar fi suficient pentru a proteja R. Moldova, promovează un discurs fals.
Nicu Popescu îndeamnă societatea să conștientizeze „câteva lucruri fundamentale”:
Totodată, acesta susține că nimeni nu va proteja Moldova dacă țara nu își va dezvolta capacitățile de apărare. Popescu a făcut referire la state precum Estonia sau Cipru, apărate de partenerii lor, cu condiția ca statele depun un efort de apărare. Estonia alocă pentru apărare peste 3% din PIB, iar Cipru aproape 2%.
R. Moldova, potrivit lui Popescu, are nevoie de instituții de forță puternice și funcționale, capabile să apere cetățenii de atacuri hibride și să elimine riscurile din spațiul aerian.
Ex-ministrul precizează că dezvoltarea unor sisteme funcționale durează, referindu-se la Israel, care investește masiv de peste 70 de ani în propriile capacități de apărare și încă nu are o rată de succes de 100%, însă este ajutat să își protejeze spațiul aerian de forțele militare ale altor state – SUA, Franța, Iordania și Marea Britanie.
Aceste țări, potrivit lui Popescu, reușesc să doboare majoritatea atacurilor, protejându-și populația de atacurile aeriene, dar nu în totalitate.
„După 2022, să pui sub semnul întrebării necesitatea de a proteja cetățenii prin fortificarea capacităților de apărare și securitate nu mai poate fi atribuit naivității, ci unei rea-voințe clare”, a conchis ex-vicepremierul.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.