Directorul Institutului pentru Politici Publice, politologul Vitalii Andrievschi a prezentat paşii pe care preşedintele Maia Sandu ar trebui să-i facă pentru a depăşi criza politică. Potrivit Infotag, el a publicat pe internet rezumatele desfăşurate în discursul său din cadrul consultărilor cu preşedintele, care au avut loc cu o zi în urmă.
El a menţionat că şeful statului are două căi: să fie de acord cu candidatura la funcţia de prim-ministru, care va fi propusă de majoritatea parlamentară a lui Igor Dodon şi Ilan Şor, acordându-le tuturor puterea până în 2023, sau să propună propriul scenariu pentru dezvoltarea evenimentelor.
În opinia sa, prima opţiune înseamnă „a fi de acord cu uzurparea puterii, astfel urmând să piardă nu numai onoarea şi demnitatea, dar şi să înşele aşteptările cetăţenilor Moldovei”.
Şi în al doilea caz şeful statului ar trebui să facă un apel către oameni şi să le explice acţiunile şi obiectivele sale. Pentru a face acest lucru, Andrievschi sugerează mai mulţi paşi:
1. În termen de 7-10 zile, să înainteze Parlamentului un proiect de lege privind crearea unui tribunal anticorupţie, căruia îi vor fi delegate toate competenţele de combatere a corupţiei, precum şi o iniţiativă legislativă pentru mărirea pedepsei pentru corupţie. Dacă Parlamentul refuză să adopte această lege, preşedintele o supune unui referendum popular;
2. Preşedintele emite un decret privind măsuri suplimentare de combatere a pandemiei şi propune o serie de măsuri specifice, care ar trebui să ducă la finalizarea procesului de vaccinare pentru cel puţin 50% din populaţie până la 1 iunie. Pe lângă preşedinte, să fie creat un sediu operaţional, care să gestioneze acest proces şi să monitorizeze procesul de vaccinare;
3. Preşedintele anunţă că pentru perioada anterioară alegerilor anticipate îşi asumă responsabilitatea personală pentru tot ceea ce se întâmplă în Moldova. Şi nu va permite destabilizare şi criză. Indiferent de decizia de ieri a Curţii Constituţionale, preşedintele înaintează Parlamentului proiecte de lege care i-ar conferi preşedintelui dreptul, înainte de aprobarea noului guvern, de a direcţiona puterea executivă şi de a emite decrete care vor avea puterea legilor;
4. Preşedintele emite un decret privind dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate.
„Preşedintele trebuie să înţeleagă că decizia pe care o va lua în acest caz nu este juridică, ci politică. Aceasta nu înseamnă că nu este nevoie să căutăm căi legale de ieşire din criză. Trebuie să căutăm, trebuie să propunem iniţiative legislative Parlamentului.
Trebuie să facem acest lucru până în ultima clipă. Dar dacă devine clar că uzurpatorii puterii nu ţin cont de voinţa şi dorinţa poporului, atunci este necesar să apelăm la popor şi, cu ajutorul lor, să eliberăm Moldova de invadatori”, a subliniat politologul.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.
De atata, Hotii Nu se dau !
Gasca Hotilor cacandudodonsorfilip arata coltii !!
Nu parlament, da Excrement dodonesc !!!