Acasă Social Ploile și vrea rea au amânat cu o zi protestele fermierilor. Agricultorii...

Ploile și vrea rea au amânat cu o zi protestele fermierilor. Agricultorii spun însă că nu renunță la revendicările lor

0

Agricultorii din sudul Republicii Moldova și-au amânat pentru mâine dimineață protestul la care urmau să participe cu tot cu tehnica agricolă. Manifestația era preconizată pentru astăzi în centrul capitalei, dar a fost transferată din cauza ploilor abundente și din necesitatea de a-i ajuta pe proprietarii terenurilor inundate în ultimele zile, a explicat pentru IPN Gheorghe Jurcanu, reprezentant al Forței Fermierilor, scrie ziua.md.

Agricultorii au un șir de nemulțumiri care i-au determinat să protesteze. Fermierii insistă să fie instituită stare excepțională în agricultură și solicită posibilități de creditare cu 2-3% pentru un termen de până la 15 ani.

Fermierii se declară împotriva suspendării obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de doar șase luni, așa cum prevede un proiect de lege, recent adoptat. Gheorghe Jurcanu a dat exemplul României, unde asemenea obligații sunt amânate până la sfârșitul anului 2025, iar executările sunt sistate. O astfel de prevedere este necesară și în cazul agricultorilor din Republica Moldova, a subliniat reprezentantul Forței Fermierilor.

Totodată, agricultorii consideră exagerate plafoanele indicate în condițiile de acordare a ajutorului din Fondul de intervenție a Guvernului. Din cei 100 de milioane de lei alocați pot beneficia de plăți doar cei cărora le-au fost afectate de secetă cel puțin 60% din recolta culturii de porumb sau cel puțin 70% din cea de grâu . Potrivit lui Gheorghe Jurcanu, aceste plafoane sunt prea înalte.

Conform programului anunțat, marșul agricultorilor va începe marți în jurul orei 10:00 și se va încheia cu o declarație emisă către Parlament. La protest s-ar putea aduna aproape o sută de participanți cu tehnică agricolă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.