Acasă Comunicate de presă PLDM condamnă suspendarea directorului interimar “JOC: “pas/continuă să alunge profesioniști valoroși și...

PLDM condamnă suspendarea directorului interimar “JOC: “pas/continuă să alunge profesioniști valoroși și să distrugă instituțiile culturale de prestigiu”

0

Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă decizia conducerii politice a Republicii Moldova de a suspenda din funcție directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Aliona Strâmbeanu. Poziția a fost expusă astăzi pe paginile de socializare ale partidului.

Este evident că prin astfel de acțiuni arbitrare și nejustificate, /pas/continuă să alunge profesioniști valoroși și să distrugă instituțiile culturale de prestigiu ale țării noastre, se arată în comunicat.

Totodată PLDM precizează că Ansamblul „Joc” este timp de decenii, un ambasador cultural al Moldovei, aducând faimă și recunoaștere internațională.

Faptul că /pas/ ia măsuri drastice bazate pe informații neconfirmate și pe acuzații nesusținute, fără a finaliza o anchetă corespunzătoare, demonstrează o lipsă crasă de respect față de acest simbol național, se arată în continuarea comunicatului.

Iar în loc să sprijine și să protejeze valorile culturale, acțiunile guvernanților aduc prejudicii ireparabile.

Ansamblul a clarificat deja că dansatorii vizați au participat la Forumul economic de la Sankt Petersburg în timpul concediului lor din cont propriu, iar instituția nu a primit nicio solicitare oficială pentru delegarea acestora. Ignorarea acestor fapte și decizia pripită de a suspenda directoarea interimară arată o tendință periculoasă de a pedepsi fără temei și de a distruge reputații și cariere pe baza unor speculații, scrie PLDM.

Potrivit partidului, aceasta nu este prima dată când guvernarea PAS demonstrează că nu știe să gestioneze și să protejeze patrimoniul cultural și specialiștii săi.

Este o lege nescrisă că tot de ce se atinge PAS devine un dezastru, iar acum se pare că a venit rândul Ansamblului „Joc” să fie victima unor politici iresponsabile și distructive, se mai arată în poziția partidului.

Astfel, Partidul Liberal Democrat din Moldova solicită cu insistență anularea ordinului de suspendare a doamnei Aliona Strâmbeanu și cere Ministerului Culturii să își reevalueze poziția și să ia măsuri care să protejeze și să sprijine adevăratele valori culturale ale Moldovei.

În același timp, nu putem lăsa fără atenție discursul disprețuitor și jignitor în adresa femeilor din ansamblul”Joc”, rostit de către un fruntaș al partidului de guvernământ.

În același context, membrii partidului au menționat și declarațiile făcute de deputatul PAS, Oazu Nantoi, de la tribuna Parlamentului, catalogându-le nu doar de prost gust, ci și extrem de ofensatoare.

Afirmând că „Fetele frumoase din Moldova vor avea perspective strălucitoare… în bordeluri pentru soldații eliberatori” nu face decât să insulte și să denigreze femeile din cadrul ansamblului „Joc” dar și toate femeile Moldovei.

PLDM solicită conducerii PAS vină cu scuze publice în legătură cu insultele aduse femeilor de către deputatul misogin al acestei grupări politice, și să ia atitudine în raport cu acesta.

Ansamblul „Joc” merită să fie tratat cu respect și să fie ferit de intrigi și acuzații nefondate. Dacă această guvernare va continua pe acest drum, riscăm să ne pomenim cu distrugerea moștenirii culturale care ne definește ca națiune, se mai arată în comunicatul PLDM

Precizăm că Aliona Strîmbeanu a fost suspendată printr-un ordin emis pe 11 iunie 2024, după ce câțiva dansatori de la Joc au apărut în imagini alături de Ilan Șor, la Sankt Petersburg, unde se desfășura Forumul Economic Internațional, iar Moldova avea un stand.

Colectivul ansamblului Joc afirmă că în Rusia au fost doar patru dansatori, din cont propriu, plecați în concediu și nimeni dintre colegi, cu atât mai mult conducerea, nu știa despre această deplasare. Mai mult, nici cei patru dansatori nu știau că evenimentul la care au fost invitați are vreo legătură cu Ilan Șor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.