Acasă Politic Platforma DA a convenit să aibă o întâlnire cu reprezentanții fracțiunilor PAS...

Platforma DA a convenit să aibă o întâlnire cu reprezentanții fracțiunilor PAS și PD pe problema agriculturii

0

După ce PDM a adresat propunerea de a avea loc o întâlnire pe platformă parlamentară în formatul PDM, PSRM, PAS, Platforma DA, cei de la Platforma DA au răspuns invitației.

Platforma DA a convenit să aibă o întâlnire cu reprezentanții fracțiunilor PAS și PD pe problema agriculturii mâine, 10 august, la ora 10:00.

Președintele fracțiunii parlamentare Platforma DA, Alexandr Slusari, a amintit în acest context că din momentul în care Republica Moldova s-a confruntat cu criza pandemică, Platforma DA nu o singură dată a propus un consens național în gestionarea situației, în abordarea subiectelor de importanță strategică, bazat pe colaborarea tuturor forțelor politice, însă guvernarea Dodon a respins orice colaborare cu opoziția cu o aroganță de prost gust, gestionând criza sanitară și social-economică într-un mod incalificabil.

„Parlamentul a fost trimis în vacanță cu o iresponsabilitate greu de subestimat în momentul când măsurile de sprijin pentru sectorul agrar erau mai mult decât imperioase.

Practic, fermierii au rămas pe cont propriu și protestele lor le considerăm pe deplin justificate – fără sprijinul statului în câteva luni fermierii noștri vor intra în insolvență! Platforma DA a propus insistent un set de măsuri privind atenuarea consecințelor secetei, care urmează a fi adoptate fără întârziere la ședința extraordinară a Parlamentului.

Repet, momentan nu există o urgență mai mare decât adoptarea unui set de măsuri de salvgardare a agriculturii dezbătut și aprobat pe platforma parlamentară, lucru pe care l-am propus acum trei zile.

Am specificat atunci că nu e indicat să se vină în dezbateri cu propuneri populiste și nerealiste, înaintate exclusiv de dragul dividendelor politice.

Chiar nu e cazul concurenței partinice! E nevoie de conjugarea responsabilă a eforturilor în vederea salvării ramurii agricole și, implicit, a satelor noastre.

Momentan statul poate oferi un minim de 500 mln lei pentru compensarea pierderilor agricultorilor la culturile de prima grupă și există resurse obiective pentru a aloca acești bani.

Statul poate și trebuie să declare starea de urgență în localitățile afectate, să deblocheze procesul eliberării certificatelor de forță majoră, să apeleze după ajutor la parteneri externi și să anunțe vacanța fiscală pentru întreprinderile agricole afectate.

În conformitate cu decizia Biroului politic al Platformei Demnitate și Adevăr, în calitate de președinte al Fracțiunii noastre parlamentare, am reiterat astăzi îndemnul adresat deputaților de a demara urgent procedura convocării ședinței extraordinare a Parlamentului pe problema domeniului agricol care riscă să falimenteze. 

nsistăm să discutăm acest subiect cu toți deputații din Parlament”, a menționat deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.

știri.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.