Acasă Social Pierderi la Vestmoldtransgaz! Parlicov: Au fost incluse în tarif pentru a fi...

Pierderi la Vestmoldtransgaz! Parlicov: Au fost incluse în tarif pentru a fi recuperate

0

Vestmoldtransgaz s-a confruntat cu pierderi, fiind unul din motive care a dus la creșterea tarifelor de transport al gazelor naturale, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii de la JurnalTV. Această majorare a tarifelor a fost determinată de două motive principale, deși impactul asupra consumatorilor este considerat minor, scrie bani.md.

Parlicov a explicat că, în 2024, volumul de gaz care va fi tranzitat prin sistemul de transport va fi mai mic, ceea ce va duce la încasări reduse din tranzit. Anterior, gazele erau tranzitate de traderi în Ucraina pentru depozitare, dar mulți dintre aceștia s-au retras din cauza atacurilor repetate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Creșterea tarifelor de transport este legată de ruta Iași – Ungheni – Chișinău, prin care volumul de gaz transportat a fost foarte mic, majoritatea tranzitându-se prin coridorul transbalcanic. Or, Vestmoldtransgaz a acumulat astfel devieri financiare, care au fost incluse în tarife pentru a fi recuperate.

Conform deciziei Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), adoptată pe 23 august, noile tarife au intrat în vigoare la 1 septembrie. Este vorba de o majorare de 50% în medie.

Datele financiare ale companiei Vestmoldtransgaz indică un profit de 51,6 milioane de lei anul trecut, însă pierderile au ajuns la 50 milioane de lei în 2022 și 70,3 milioane de lei în 2021.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.