Peste 80 de tablouri, printre care capodopere ale lui Salvador Dali, Andy Warhol, Christo şi Giorgio de Chirico, confiscate mafiei, sunt expuse începând de marţi la Palazzo Reale din Milano, salvate de detectivii care urmăresc banii murdari, notează news.ro.
„Opere care erau destinate să rămână îngropate în circuitele crimei organizate sunt în sfârşit restituite comunităţii, asumându-şi un rol simbolic de rezistenţă la crimă”, a explicat prefectul Maria Rosaria Lagana.
Din septembrie, Lagana conduce Agenţia naţională pentru administrarea bunurilor confiscate de crima organizată, care oferă o platformă care permite cumpărătorilor să aleagă bunuri confiscate, inclusiv maşini de curse Ferrari sau Harley-Davidson.
În timp ce acestea din urmă sunt scoase la licitaţie şi puse la dispoziţia oricui, unele dintre proprietăţi, cum ar fi apartamente, case şi terenuri agricole, sunt oferite gratuit organismelor publice şi ONG-urilor.
În ceea ce priveşte operele expuse la Milano, „acestea sunt bunuri care, evident, ar fi putut fi vândute, dar s-a ales păstrarea lor în muzee, deoarece au o valoare semnificativă”, a declarat Lagana pentru AFP.
„Este o renaştere pentru aceste opere. Este un fel de a le scoate din pământ, ca arheologii, pentru a le expune în locuri unde toată lumea le poate vedea”, a considerat ea.
Expoziţia „SalvArti, de la confiscări la colecţii publice” conţine mai mult de douăzeci de lucrări confiscate în 2016 de la un şef al ‘Ndrangheta, puternica mafie calabreză.
În mica sală dedicată operelor confiscate de tribunalul din Reggio Calabria, o litografie în cerneală indiană cu „Romeo şi Julieta” a pictorului suprarealist spaniol Salvador Dali (1904-1989) stă lângă „Piazza d’Italia”, un splendid ulei pe pânză al maestrului italian Giorgio de Chirico (1888-1978).
Pereţii sunt tapetaţi cu tăieturi de presă care documentează aceste confiscări spectaculoase, iar înregistrările video ale poliţiei financiare din Reggio Calabria sunt difuzate la intrarea în expoziţie.
Alte aproximativ şaizeci de tablouri provin dintr-o confiscare ordonată de tribunalul din Roma în 2013, ca parte a unei fraude gigantice legate de o reţea internaţională de spălare de bani.
Printre acestea se numără o serigrafie a papei a artistului american Andy Warhol (1928-1987) intitulată „Summer Art in the Parks” şi litografia „Wrapped Venus” de Christo (1935-2020) pentru Villa Borghese la Roma.
„Creativitatea şi frumuseţea artei eliberate din mâinile infractorilor este propusă pentru viziunea colectivă de a promova cultura, stimulând în acelaşi timp conştientizarea naturii insidioase a flagelului mafiot”, a rezumat Lagana.
Mafia foloseşte operele de artă furate ca monedă de schimb în traficul de droguri şi de arme. Unul dintre cele mai mediatizate furturi a fost cel al „Naşterii cu Sfântul Francisc şi Sfântul Laurenţiu”, un tablou de Caravaggio furat din oratoriul San Lorenzo din Palermo în 1969 şi căutat de atunci.
Expoziţia, la care intrarea este liberă, va fi deschisă până la 26 ianuarie la Palazzo Reale din Milano, înainte de a se muta la Palazzo della Cultura din Reggio Calabria, în perioada 8 februarie – 27 aprilie.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.