Acasă Economic PIB-ul Moldovei a sporit cu 11,7%: Sursele creșterii și impactul negativ

PIB-ul Moldovei a sporit cu 11,7%: Sursele creșterii și impactul negativ

0

În semestrul I 2021, Produsul Intern Brut (PIB) a constituit în valoare nominală 104,2 miliarde lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2020 în termeni reali cu aproape 16 miliarde lei, sau 11,7%.

Surse din cadrul Biroul Naţional de Statistică (BNS) au relatat că, valoarea adăugată brută total pe economie, cu o pondere de 85,4% la formarea PIB, a contribuit cu 8,7% la creşterea PIB în semestrul I 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020, volumul VAB fiind în creştere cu 10%.

La creşterea PIB-ului au contribuit următoarele activităţi: administraţie publică şi apărare; asigurări sociale obligatorii; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; transport şi depozitare; activităţi de cazare şi alimentaţie publică; industria extractivă; industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare; construcţii; informaţii şi comunicaţii.

Din punct de vedere al utilizării, creşterea PIB s-a datorat, în principal: consumului final al gospodăriilor populaţiei; formării brute de capital fix; consumului final al administraţiei publice şi instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei.

Impact negativ la evoluţia PIB a avut agricultura, silvicultura şi pescuitul (a atenuat creşterea PIB cu 0,5%), cu o pondere de 4,6% la formarea PIB şi o reducere a VAB cu 9,9%.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 14,6% la formarea PIB, au contribuit cu 3% la majorarea PIB, volumul lor fiind în creştere cu 22,8%.

Potrivit datelor BNS, PIB-ul estimat pentru trimestrul II 2021, a însumat 57,7 miliarde lei, preţuri curente (de piaţă). Comparativ cu trimestrul II 2020, acesta s-a majorat, în termeni reali, cu 21,5% pe seria brută şi cu 19,1% pe seria ajustată sezonier.

Infotag precizează: PIB-ul Moldovei în 2020 a constituit 206,3 miliarde lei, după ce a scăzut cu 7% pe parcursul anului. 

Pentru anul 2021, Ministerul Economiei prezice o creştere economică de 6%, FMI şi BERD – 4,5%, iar Banca Mondială – 3,8%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.