Procuratura Generală susține că a cerut de la autoritățile Federației Ruse „suport cu elemente de probă, care ar putea ajuta procurorii moldoveni la investigarea „laundromatului””.
Deschide.md a solicitat o reacție la anunțul făcut recent de Ministerul Afacerilor Interne al Federeației Ruse despre finalizarea anchetei în dosarul „Laundromat” în care figurează Vlad Plahotniuc, Renato Usatîi dar și Veaceslav Platon.
În special cum comentează că ultimul este anunțat în căutare internațională iar la Chișinău acesta este eliberat din pușcărie în urma unui demers al Procurorului General Alexandru Stoianoglo.
Reprezentanții Procuraturii susțin că Platon a fost eliberat din închisoare în baza unui alt dosar decât cel de spălare a miliardelor rusești și că circumstanțele noi descoperite în cadrul procedurii de revizuire a procesului penal vor fi examinate prin coroborare cu probele anterior acumulate, în cadrul unui proces judiciar transparent, cu respectarea tuturor garanțiilor inerente unui proces echitabil – omisiuni grave ce au fost admise în cadrul procedurilor judiciare anterioare ce-l vizau pe Platon.
PG mai spune că ce ține despre anunțarea lui recentă în căutare de către ministerul rus de interne, acest lucru are loc în cadrul unui alt dosar și pentru alte fapte, comise pe teritoriul Rusiei: „anchetate și intuim că probate de autoritățile competente ruse”.
„Activitățile de spălare a banilor în dosarul ”laundromatului rusesc” este anchetat și de către procurorii din Republica Moldova, doar că, la această etapă, Procuratura nu deține probe suficiente care ar permite atribuirea lui Veaceslav Platon a vreunui statut procesual pe acest dosar. În acest sens, Procuratura Republicii Moldova a expediat autorităților competente ale Federației Ruse 8 cereri de comisie rogatorie prin care au solicitat suport cu elemente de probă, care ar putea ajuta procurorii moldoveni la investigarea ”laundromatului””, se mai spune în răspunsul PG.
PG mai adaugă că moldovenii numiți de către autoritățile ruse sunt și cetățeni ai Republicii Moldova, care, potrivit legislației, nu-și extrădează propriii cetățeni însă „probatoriul colegilor din Rusia ar putea, eventual, permite finalizarea dosarului cu tragerea celor vinovați, la răspundere penală, pe teritoriul Republicii Moldova”.
Amintim că acum 2 zile autoritățile ruse au anunțat că au finalizat investigarea Laundromatului, schema de spălare a aproximativ 500 miliarde de ruble rusești printr-o bancă din Republica Moldova și se pregătesc să expedieze dosarul în judecată, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului de Interne rus, Irina Volk.
Potrivit acesteia, anchetatorii ruși au stabilit în cadrul anchetei preliminare că în perioada iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești BC Moldindconbank S.A. Veaceslav Platon, împreună cu primul vicepreședinte și lider de facto al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, precum și Alexander Korkin, care are corupție și legături comerciale în sectorul bancar, au dezvoltat un mecanism pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.
Reprezentanții MAI din Rusia mai adaugă că pentru a-și implementa planurile, cei menționați mai sus l-au atras în schemă pe Renato Usatîi, care are o resursă financiară și politică semnificativă în Moldova, proprietarii efectivi ai mai multor bănci rusești, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, care au oferit instituțiilor lor de credit un instrument pentru comiterea unei infracțiuni, șefii trezoreriei băncilor Rinat Yusupov și Venera Sharipov , precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pakhomov. Aceștia, în cooperare cu directorul trezoreriei „BC Moldindconbank SA” Elena Platon, utilizând documente fictive de control valutar, au asigurat transferul zilnic de sute de milioane de dolari și euro în conturile bancare ale unui nerezident – „BC Moldindconbank SA”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.