Acasă Economic Peste 8.400 de companii din R. Moldova au intrat în faliment în...

Peste 8.400 de companii din R. Moldova au intrat în faliment în 2020

0

În anul 2020, au fost declarați în stare de insolvabilitate 8.407 de agenți economici, în scădere cu circa 25% față de anul 2019. Este cel mai mici număr de insolvențe din ultimii trei ani, arată date ale Serviciului Fiscal de Stat, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Cele mai răsunătoare falimente: Ascom și Apă-Canal Bălți

Totodată cifrele denotă că este prima dată în ultimii opt ani când se atestă o scădere a numărului de companii declarate în insolvabilitate.

Asta în condiţiile în care Republica Moldova a trecut în 2020 prin una dintre cele mai grave crize economice în cei 30 de ani de independență. 

O explicație a acestei evoluții este sistarea sau amânarea de către instanțe a examinării unor cereri de intentare a procedurii de insolvabilitate. Astfel în al doilea trimestru al anului trecut practic nu au fost examinate astfel de dosare.

Fiscul nici nu a făcut o statistică separată pentru trimestrul II, datele fiind prezentate pentru semestrul I al anului 2020.

Unul dintre cele mai răsunătoare falimente ale anului trecut, este cel al întreprinderii municipale Regia Apă-Canal din Bălți, care are datorii de circa 440 milioane lei față de creditori.

Printre companiile ce au intrat în insolvabilitate în anul 2020 se număra și grupul Ascom al lui Anatolie Stati, pentru o datorie de câteva sute de mii de lei față de un fost angajat.

Doar după ce a achitat această datorie, compania a ieșit din procedură, dar acum au venit alte cereri introductive de intentare a procedurei de insolvență contra Ascom, inclusiv una pentru o datorie de circa 290 milioane lei față de Moldova Agroindbank.

De notat că din anul 2016 numărul falimentelor de companii a crescut spectaculos, după simplificarea unor proceduri. Astfel dacă în 2016, au fost declarați în stare de insolvabilitate 673 de agenți economici, apoi în 2017 deja 7.963.

Procedura de insolvenţă a fost simplificată

În condițiile în care situația economică din Republica Moldova și din lume nu dă semne de revenire, ne putem aștepta la un val de falimente în anii 2021 şi 2022.

La aceasta pot contribui și amendamentele adoptate anul trecut, la Legea insolvabilității, care au simplificat o serie de proceduri în cazul întreprinderilor aflate în dificultate financiară sau intrate în proces de insolvabilitate.

Astfel s-a permis restructurarea extrajudiciară a companiilor, fluidizarea circuitului financiar și accesului la finanțare a agenților economici în privința cărora a fost intentată procedura de insolvabilitate, inclusiv prin reglementarea posibilității de finanțare post-intentare, maximizarea ratei de recuperare a creanțelor creditorilor etc.

De asemenea, modificările se referă la simplificarea accesului creditorilor la procedura colectivă, fără hotărâri judecătorești irevocabile, doar în baza temeiurilor de insolvabilitate. Astfel, creditorul poate iniția procedura colectivă dacă există unul dintre temeiurile de insolvabilitate cum ar fi incapacitatea de plată sau supra îndatorarea întreprinderii așa ca în alte țări, fără ca să fie obligat să obțină mai întâi o hotărâre judecătorească.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.