Acasă Extern Peste 200.000 de pelerini, așteptați la Vatican. Timpul de aşteptare pentru a-i...

Peste 200.000 de pelerini, așteptați la Vatican. Timpul de aşteptare pentru a-i aduce Papei Francisc un ultim omagiu depăşeşte 4 ore

0

Momente de emoţie şi rugăciuni la Vatican. Trupul neînsufleţit al Papei Francisc a fost mutat de la reşedinţa privată la Bazilica Sfântul Petru, unde oamenii îşi iau rămas bun. În scurt timp basilica îşi va redeschide porţile pentru credincioşi. Zeci de mii de oameni au trecut până acum să aducă un ultim omagiu. Vor putea face asta încă două zile, în timp ce oficialii de la Vatican fac ultimele pregătiri pentru ceremonia de înmormântare care va avea loc sâmbătă. În culise a început deja lupta pentru putere. Printre favoriţi este şi un cardinal maghiar cu origini în România, transmite observatornews.ro

Procesiunea solemnă a început în capela Casei Sfânta Marta cu un moment de rugăciune oficiat de cardinalul Kevin Farrell, şambelan al Bisericii Catolice. 

De la Santa Marta, mica reşedinţă privată a fostului suveran pontif, procesiunea, formată din cardinali şi soldaţi din Garda Elveţiană, a traversat Piazza Santa Marta şi Piaţa Sfântul Petru, unde mii de oameni aşteptau deja. 

În Bazilica Sfântul Petru, sicriul deschis a fost depus în faţa mormântului Sfântului Petru şi a impunătorului baldachin al lui Bernini, o capodoperă a artei baroce. Conform dorinţei Papei, a fost aşezat pe o mică platformă şi nu pe un catafalc. 

Printre cei care au asistat la momentele istorice sunt şi mulţi români, aflaţi la Roma pentru a petrece Paştele. Nu s-au putut însă întoarce acasă fără a aduce un ultim omagiu Suveranului Pontif.

După ce procesiunea s-a sfârșit, cardinali, episcopi, preoți și călugări franciscani veniți din toată lumea s-au închinat în fața papei. Apoi, uşile de aur ale Bazilicii Sfântul Petru s-au deschis pentru oameni. Cu ochii în lacrimi credincioşii fac o plecăciune în fața sicriului, spun o scurtă rugăciune, apoi se închină.

Pentru că numărul pelerinilor a crescut semnificativ de la o oră la alta, autorităţile din Vatican au hotărât să prelungească programul de intrare în Bazilica Sfântul Petru până după miezul nopţii, iar timpul de aşteptare până acum, în medie, este de 4 ore.

Şi premiera Italiei, Giorgia Meloni, a venit la căpătâiul Papei să-i aducă un ultim omagiu. Aseară, la Vatican, au avut loc noi rugăciuni publice pentru Papa.

Chiar dacă nu există un favorit clar, se conturează câțiva candidați cu șanse reale. Printre ei, sunt trei italieni. Unul dintre ei este Cardinalul Pietro Parolin, actualul număr doi de la Vatican, descris de Papa ca „un om drept”. 

Lumea Catolică ar putea avea şi primul Papă de culoare din istorie. Printre favoriţi – cardinalul Peter Turkson din Ghana. Are 76 de ani și vine dintr-o familie modestă. Chiar dacă ar continua misiunea lui Francisc în apărarea celor săraci și oprimați, nu împărtăşeşte deschiderea sa față de subiecte sensibile, precum drepturile minorităţilor sexuale. Şi Asia ar putea trimite la Vatican viitorul Papă în persoana lui Luis Antonio Tagle, în vârstă de 67 de ani, Este considerat Chipul Asiei catolice, un bun comunicator, activ pe Facebook și pe YouTube. 

Cardinalul Mikola Bychok, episcop de Melbourne, dar născut în Ucraina, are la 45 de ani şansa de a deveni cel mai tânăr Papă din istorie. Viitorul Papă ar putea avea rădăcini în ţara noastră. Cardinalul Peter Erdo, arhiepiscop de Budapesta, este cotat cu a treia șansă.  Are 72 de ani şi este din aripa conservatorilor. S-a născut în Ungaria, însă bunicii lui au fost secui din Transilvania.

Însă o zicală veche despre alegerile papale spune: „Cine intră în conclav papă, iese cardinal”. Până acum, niciunul dintre cei consideraţi favoriţi, nu a fost în final ales Papă.

Ieri, cardinalii s-au întâlnit pentru a doua oară în privat ca să pună la punct ultimele detalii privind funeraliile Papei Francisc.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.