Acasă Istorii din spatele culisei Presa ucraineană: Procurorul General al Moldovei și soția sa pot spăla mijlocele...

Presa ucraineană: Procurorul General al Moldovei și soția sa pot spăla mijlocele bănești prin Ucraina. CCC a trimis deja o sesizare privind comiterea infracțiunii

0

Centrul pentru Combaterea Corupției a depus o plângere privind comiterea infracțiunii la poliția fiscală ucraineană cu privire la posibilă spălare de bani de către Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo și soția sa Tvetana Kurdova prin intermediul a două companii ucrainene, se arată într-un material apărut pe portalul ucraineani antac.org.ua.

În aprilie, a apărut o investigație pe portalul web „from-ua.com” cu doveziile pe marginea acțiunilor ilegale ale soților.

În special, se indică faptul că la începutul acestui an Kurdova a devenit beneficiarul efectiv al companiei JET BUSINESS LIMITED LLC (IDNO 36677765), al cărui fondator este cetățeanul Republicii Moldova Veaceslav Platon și al companiei VERLOK DEVELOPMENT INC. LLC. (IDNO 36589213), al cărui fondator este o persoană de încredere a lui Platon, cetățeană a Ucrainei, Olena Stashevskaya, care este doar proprietarul nominal al acestei companii.

Veaceslav Platon este un oligarh moldovean odios, cu legături strânse cu Ucraina. Conform rapoartelor mass-media, Ianukovici a „acoperit” personal activitățile lui Platon în Ucraina. El este, de asemenea, implicat în finanțarea separatiștilor din ORDLO și Transnistria.

În 2016, Platon a fost chiar reținut la Kiev pe linia investigațiilor de căutare a Interpolului  și ulterior extrădat în Moldova. Cu toate acestea, acum el, din nou, este dat în căutare de către organele de drept ale Moldovei pentru infracțiuni de escrocherie și corupție.

În cercetările și publicațiile presei moldovenești se indică faptul precum că anume Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, care a fost numit în funcție de președintele pro-rus al Moldovei, Igor Dodon, l-a ajutat pe Platon să părăsească Moldova în timpul anchetei.

Mai mult, este indicat faptul că Stoianoglo a avut grijă de Platon în toate modurile posibile și și-a lăsat dosarul penal „pe frână”, sabotând ancheta de către Procuratura Generală.

Și acum, în semn de recunoștință față de Procurorul General, soția sa Tvetana Kurdova a devenit beneficiarul efectiv al a două companii ucrainene ale Platon – JET BUSINESS LIMITED și VERLOK DEVELOPMENT INC .

Mai mult, aceste companii dețin active în valoare de milioane de dolari SUA. Companiile erau acționari ai băncii moldovenești „Moldindconbank” și, în legătură cu anularea acțiunilor acestei bănci, au dreptul la recompensare pentru valoarea acțiunilor „JET BUSINESS LIMITED” în valoare de 2,5 milioane USD; „VERLOK DEVELOPMENT INC.” în valoare de 3 milioane USD.

 Investigațiile oferă fotografii cu descriere a documentelor depuse pentru efectuarea înregistrării, din care se vede clar că acțiunile de înregistrare pentru introducerea Tvetanei Kurdova ca beneficiar efectiv au fost efectuate de către administratorii acestor companii controlate personal de Platon – Maxim Kinishenko și Alexandr Belonog.

Noi, de la CCC, suspectăm că în acest fel, prin intermediul acestor două companii, are loc legalizarea (spălarea) a mijlocelor infracționale, care ar trebui să facă obiectul unei investigații amănunțite efectuate de către reprezentanții organelor de drept ale Ucrainei.

La data de 5 octombrie, Alexandr Stoianoglo și soția sa au fost reținuți de Procuratura Anticorupție din Republica Moldova pentru 72 de ore, iar sediile Procuraturii Generale din Moldova au fost percheziționate. Una dintre acuzațiile aduse lui Alexandr Stoianoglo este înregistrarea firmelor lui Veaceslav Platon pe numele soției sale.

La moment Procurorul General al Republicii Moldova se află în arest la domiciliu.

Trebuie de remarcat faptul, că obligația companiilor de a-și declara proprietarii efectivi, în ciuda tuturor încercărilor de a exclude această obligație, a contribuit la identificarea abuzurilor descrise.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.