Curtea Constituțională a declarat, marți, inadmisibilă sesizarea unui avocat în care se invocă neconstituționalitatea unui articol din Legea privind statutul judecătorului, care reglementează condițiile de plată a pensiei pentru magistrați. Este vorba de o practică obișnuită în ultimii ani prin care judecători și procurori pensionați se adresează în judecată fie pentru a cere pensii mai mari, fie pentru a beneficia, în același timp, de salarii și pensii, transmite SafeNews.md cu referire la Anticoruptie.md.
Avocatul Artur Airapetean a sesizat excepția de neconstituționalitate a prevederilor articolului 32 alin. (3) din Legea cu privire la statutul judecătorului într-un dosar aflat la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.
Totul a pornit de la faptul că, pe 24 octombrie 2019, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a respins cererea depusă de judecătoarea Svetlana Șleahtițchi despre emiterea actului administrativ individual favorabil privind stabilirea și calcularea pensiei pentru limita de vârstă.
CNAS a invocat că, potrivit articolului 32 alin. (3) din Legea cu privire la statutul judecătorului, pensia pentru vechime în muncă se calculează și li se plătește doar judecătorilor care și-au dat demisia și judecătorilor eliberați din funcție în legătură cu atingerea plafonului de vârstă. Pe 12 noiembrie 2019, Svetlana Șleahtițchi a formulat o cerere prealabilă prin care a contestat decizia CNAS.
Curtea Constituțională a constatat, în cazul pretinsei încălcări a articolelor 1, alin. (3) și 7 din Constituție, că acestea au un caracter general și nu pot să constituie repere individuale. În ce privește pretinsa încălcare a articolelor 16 și 23 din Constituție, Curtea a motivat că acestea nu au o aplicabilitate de sine stătătoare. În ce privește pretinsa încălcare a articolului 43 din Constituție, Curtea observă că prevederile contestate nu restricționează dreptul la muncă al judecătorilor, ci doar stabilesc condițiile în care se plătește pensia judecătorilor pentru vechime în muncă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.