Acasă Politic Pavel Filip confirmă că Dodon a promis PD-ului funcția de premier sau...

Pavel Filip confirmă că Dodon a promis PD-ului funcția de premier sau cea de spicher, după prezidențiale

0

După alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc în toamna acestui an, PDM și PSRM vor renegocia domeniile de responsabilitate în actul guvernării, inclusiv repartizarea funcției de premier și cea de președinte de Parlament, confirmă liderul democraților, Pavel Filip.

Democratul susține că negocierile din PDM și PSRM au pornit de la premisa unei prime funcții în stat, însă aceasta ar urma să fie decisă abia după alegerile prezidențiale.

„Noi am început discuțiile de a avea o primă funcție în stat. Noi suntem cei cu 22 de mandate, ei cu 36 de mandate. Pentru nimeni nu este un secret că există un algoritm al repartizării responsabilităților în actul guvernării, care este direct proporțional cu numărul de mandate în Parlament. Acum este practic 50 la 50 în Guvern, dacă excludem bașcanul Găgăuziei. Acum avem noi 5 portofolii și 5 portofolii ei. Așa vor fi divizate și în continuare responsabilitățile. Acesta este un rezultat al negocierilor pe care le-am avut”, a declarat Pavel Filip în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

„Am discutat și despre funcția de premier și cea de președinte de Parlament. Dar nu întotdeauna faci ceea ce vrei, dar faci ceea ce poți”, a mai spus acesta.

Întrebat dacă democrații au solicitat portofoliul de premier sau președinte al Parlamentului, liderul PDM a spus că „așa este stabilit în acordul pe care l-am semnat. După alegerile alegerile prezidențiale se va renegocia domeniile de responsabilitate, inclusiv expres este stipulat una din primele funcții în stat”.

Cât privește acuzațiile care se aduc cum să pe perioada stării de urgență în țară nu sunt operate remanieri, Filip declară că remanierile făcute în Guvernul Chicu și acordul de coaliție semnat dintre PDM și PSRM nu are nicio legătură cu starea de urgență decretată ulterior de Parlament.

„Starea de urgență și remanierile din Guvern nu au nicio legătură, pentru că este un fals atunci când se vorbește că starea de urgență nu permite remanieri în Guvern. Acest lucru este absolut permis și pot fi făcute, inclusiv, schimbări de cadre, câte vrei, dacă este necesar acest lucru. Nu a fost absolut nicio grabă. Despre aceste discuții cunoștea foarte multă lume. Nu chiar din ziua în care a fost demis Guvernul Sandu, dar din ziua aceea ni se aduceau acuzații cum să suntem într-o coaliție, dar nu recunoaștem acest lucru. Doar atunci când semnezi acordul ai obligațiunea conform acestui acord să coordonezi proiectele cu care vine Guvernul, să le votezi în Parlament. Este o diferență foarte mare”, a mai spus democratul.

„Nu putea continua Guvern minoritar, deoarece suntem o formațiune politică care ne gândim și la viitor. Atunci am acordat un vot de încredere acestui Guvern, dar nu ne putem afla în stare de suspans prea mult timp. Au trecut 100 de zile oferite Guvernului, în continuare noi trebuia să luăm o decizie – ori mergem în opoziție și nu mai susținem acest guvern, ori ne încadrăm într-un parteneriat pentru guvernare. Noi am intrat în această coaliție cu niște condiții foarte clare și niște domenii de responsabilitate foarte bine conturate. Decizia PDM nu a fost una simplă. Ne dăm foarte bine seama despre responsabilitatea pe care o purtăm, dar vă rog să ne judecați după rezultatele pe care le vom livra”, mai declară Pavel Filip.

Amintim că, PDM și PSRM au semnat luni acordul de coaliție, iar ulterior Guvernul a cerut Parlamentului să declare stare de urgență în țară din cauza pandemiei COVID-19, ceea ce a dus la critici din partea opoziției și societății civile.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.