Unele simptome ale cancerului pancreatic pot părea „normale” sau asociate cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii avertizează că sunt patru semne specifice care apar la nivelul picioarelor care indică această boală.
Cercetările anterioare arată că majoritatea numărului de pacienți știau că riscul lor crescut de a dezvolta cheaguri de sânge. Mai mult, tromboza venoasă profundă (TVP) poate fi, uneori, primul semn al cancerului pancreatic – o boală extrem de dificil de tratat. Specialiștii recomandă să verifici posibilele semne ale unui cancer pancreatic, mai ales dacă acestea apar dintr-o dată, fără să ai deja o afecțiune, scrie adevarul.ro.
Un sondaj realizat de European Cancer Patient Coalition (ECPC) arată că 70% dintre pacienții cu cancer nu erau conștienți de riscul lor crescut de a dezvolta cheaguri de sânge, scrie Express. Studiul a evaluat gradul de conștientizare și cunoștințele pacienților despre TVP asociată cu cancerul. Depistarea timpurie a cancerului este esențială pentru obținerea celui mai bun rezultat posibil, însă unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, pot fi greu de detectat din cauza poziționării adânci a acestora în corp.
Cercetătorii avertizează că sunt patru semne specifice care apar la nivelul picioarelor. Acestea ar putea fi printre primele semne ale acestei afecțiuni, conform autorităților din domeniul sănătății.
Cancerul pancreatic este cunoscut pentru faptul că determină sângele tinde să se coaguleze mai mult decât de obicei, crescând riscul de tromboză. Unul dintre primele indicii ale cancerului pancreatic poate fi un cheag de sânge în picior, cunoscut adesea sub denumirea de tromboză venoasă profundă (TVP).
Simptomele în piciorul afectat pot include durere, umflături, roșeață și senzația de căldura în zona piciorului. Un alt semn de avertizare este dificultatea de respirație, care poate apărea dacă o bucată din cheag se desprinde și ajunge la plămâni. Aceasta provoacă dureri în piept sau dificultăți respiratorii. Această afecțiune este cunoscută sub numele de embolie pulmonară (EP) și este extrem de periculoasă.
Dr. Santhi Swaroop Vege, director al grupului de boli pancreatice de la Mayo Clinic, subliniază că, chiar și cu progrese medicale semnificative, rata de supraviețuire pe cinci ani pentru cancerul pancreatic este de doar aproximativ 7%, ceea ce face depistarea precoce esențială.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.