Patru bărbați condamnați pentru omucidere au fost executați vineri pe stadioane pline de lume în Afganistan, numărul de execuții publice după revenirea talibanilor la putere în 2021 ajungând la zece, informează AFP.
Curtea Supremă a anunțat că un bărbat a fost executat la Farah, în vestul Afganistanului. Mai devreme, alți trei bărbați au fost executați cu focuri de armă de rude ale victimelor lor, pe două stadioane în vestul țării.
Acesta este cel mai mare număr de execuții întreprinse într-o singură zi, după 2021 încoace.
Cu o zi înainte, autoritățile locale au îndemnat responsabilii și cetățenii să vină ‘să participe la eveniment’, interzicând totodată, ca de obicei, orice aparat foto sau telefon mobil pentru a evita difuzarea de imagini.
Doi bărbați au fost executați în fața a circa 20.000 de persoane adunate pe stadionul din Qala i Naw, capitala provinciei Badghis în nord-vestul țării, în virtutea principiului islamic ‘qisas’ sau legea talionului, a anunțat Curtea Supremă a Afganistanului.
Un al treilea bărbat a fost executat în orașul Zaranj, capitala provinciei Nimroz. Și acolo, execuția a avut loc în public, pe un stadion plin de lume.
Familiile celor uciși au fost consultate pentru a afla dacă îi iartă pe condamnați, însă acestea a refuzat să o facă, a adăugat Curtea Supremă.
La Qala i Naw, o armă a fost oferită câte unui bărbat din fiecare familie a victimelor. Aceștia au tras de circa cinci ori asupra celor care le-au ucis apropiații.
Ordinele de execuție au fost semnate de liderul suprem al talibanilor, emirul Hibatullah Akhundzada, care trăiește izolat în fieful său din Kandahar și guvernează țara prin decrete sau instrucțiuni, precizează comunicatul Curții Supreme.
Diferite instanțe au examinat în prealabil ‘foarte minuțios și de mai multe ori’ dosarele, potrivit aceleiași surse.
Chiar dacă execuțiile publice erau curente în timpul primului regim taliban, între 1996 și 2001, numărul lor s-a redus puternic după revenirea talibanilor la Kabul în vara lui 2021.
După această dată, șase bărbați au mai fost executați pentru ‘omucidere’: unul în noiembrie, trei în februarie 2024, unul în iunie 2023 și primul în decembrie 2022.
Una dintre imaginile cele mai șocante de la execuțiile întreprinse de primul regim taliban rămâne cea cu Zarmina, o femeie afgană îmbrăcată în burqa, ucisă cu mai multe gloanțe trase în cap în fața a mii de persoane pe un mare stadion din Kabul, în 1999. Aceasta fusese declarată vinovată pentru asasinarea soțului său.
Din august 2021, autoritățile afgane întreprind în mod regulat flagelări publice pentru alte infracțiuni, precum furtul, adulterul sau consumul de alcool.
Emirul Hibatullah Akhundzada a afirmat în august, cu prilejul celei de-a treia aniversări de la recucerirea Kabulului de către talibani, că aplicarea legii islamice este ‘o responsabilitate până la moarte’.
La scurt timp după, autoritățile au anunțat o nou lege de ‘promovare a virtuții și de reprimare a viciului’, care ghidează toate aspectele vieții sociale și private ale afganilor, potrivit unei interpretări foarte stricte a legii islamice.
Acest text cu 35 de articole nu precizează cu toate acestea pedepsele prevăzute pentr fiecare infracțiune, zone de umbră considerate îngrijorătoare de apărătorii drepturilor omului.
Înainte de execuțiile din această vineri, cea mai recentă execuție publică a avut loc în Afganistan pe un stadion din nordul țării, în noiembrie 2024, în prezența mai multor responsabili talibani, printre care ministrul de interne Sirajuddin Haqqani.
La nivel mondial, potrivit unui raport al Amnesty International publicat marți, ‘numărul de execuții a atins în 2024 cel mai înalt nivel după 2015, cu peste 1.500 de oameni executați de autorități în 15 țări’.
China, Iranul și Arabia Saudită sunt responsabile pentru majoritatea acestor execuții, potrivit ONG-ului.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.