Republica Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie modernizate, care vor putea fi perfectate începând cu 1 ianuarie 2026. Noile acte vor oferi un nivel sporit de securitate, prin integrarea tehnologiilor moderne de identificare, care vor securiza datele personale și vor preveni tentativele de falsificare. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.
„Aprobarea proiectului va contribui la protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor în contextul călătoriilor internaționale mai sigure”, a declarat ministra afacerilor interne.
Daniella Misail-Nichitin a explicat că modificările sunt menite să alinieze pașapoartele moldovenești la regulamentele Uniunii Europene privind elementele biometrice și de securitate.
Documentele de identitate vor include, pe lângă datele tipărite, și informații inscripționate prin tehnici speciale, precum și un mediu electronic de stocare cu imaginea facială și amprentele digitale ale titularului. Copiii sub 12 ani și persoanele care nu pot fi amprentate vor fi exceptați de la procedură.
Acestea vor putea fi verificate cu ușurință în orice punct de frontieră, datorită standardizării formatului și includerii unor date biometrice, precum imaginea facială și amprentele digitale ale titularului.
Noul cadru legal transpune prevederi din mai multe regulamente europene, inclusiv Regulamentul privind standardele pentru elementele biometrice din pașapoarte și Regulamentul privind securitatea cărților de identitate ale cetățenilor UE.
Proiectul de lege prevede termene de valabilitate diferite pentru pașapoarte, în funcție de vârsta titularului și de statutul juridic. Documentele de călătorie pentru apatrizi, refugiați sau beneficiari de protecție umanitară vor avea durate specifice, de la 3 la 10 ani, iar în cazuri excepționale, documentele se vor elibera cu valabilitate limitată la un an.
Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută și votată de Parlament.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.