Centrul „Patriot”, responsabil de combaterea dezinformării, urmează să treacă în subordinea directă a șefului statului, iar directorul structurii va putea fi numit și demis tot de președintele R. Moldova, nu de Parlament, cum prevede actuala legislație. Propunerile se regăsesc într-o inițiativă a șefului Comisiei parlamentare pentru securitate, Lilian Carp, care miercuri, 7 mai, va fi supusă unor consultări publice, scrie ziua.md.
Documentul prevede excludere din Legea privind activitatea Centrului „Patriot”, adoptată în vara 2023, a normei ce se referă la numirea directorului de către Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani, și a cele prin care seclectarea șefului instituției se face în baza unui concurs.
Redacția nouă a articolului dedicat numirii directorului prevede că „centrul este condus de un director, numit şi eliberat din funcţie de către Președintele Republicii Moldova”.
De asemenea, Centrul „Patriot” urmează să treacă în subordinea directă a șefului statului și va fi obligat să prezinte rapoarte, la solicitare, nu doar Parlamentului și președintelui R. Moldova, dar și Consiliului Suprem de Securitate. Totodată, PAS își propune să excludă și norma ce se referă la controlul parlamentar asupra activității centrului.
„Această schimbare va facilita o mai bună coordonare a politicilor publice, prin centralizarea decizională sub autoritatea Președintelui, care, în calitate de șef al statului, va asigura o implementare rapidă și unitară a acestora. De asemenea, subordonarea instituției direct Președintelui va spori responsabilitatea și transparența, având în vedere că Președintele va fi direct responsabil pentru performanța Centrului, ceea ce va întări controlul asupra activității. Transferul Centrului în subordinea directă a Președintelui nu exclude, în niciun fel, obligația de a prezenta rapoartele de activitate Parlamentului. Astfel, în continuare, rapoartele de activitate vor fi prezentate anual sau la solicitare, respectând principiul transparenței și controlului parlamentar”, se arată în nota de argumentare a proiectului deputatului PAS, Lilian Carp.
Inițiativa prevede că noul consiliu al Centrului „Patriot” va fi un organ consultativ, iar deciziile vor avea un „caracter de recomandare”. De asemenea, consiliul nu va mai avea un număr exact de membri – 11, cum este prevăzut, în prezent, iar componența va fi aprobată de director.
Actuala lege prevede explicit că cei 11 membri ai consiliului, pe lângă director, sunt delegați, câte unul, de Președinție, Parlament, Cancelarie de Stat, Ministerul Apărării, MAI, SIS, MAE, Consiliul Audiovizualului și doi reprezentanți ai societății civile. Inițiativa stabilește însă o formulă mai generală și prevede că membri vor putea fi demnitari „a căror activitate a contribuit la promovarea valorilor supreme în stat”, academicieni, personalități cu „activitate notorie”, reprezentanți ai partenerilor strategici și de dezvoltare și specialiști „cu experiență și activitate notorie în domeniul comunicării publice, securitate și apărare, administrație publică, relații internaționale, evaluarea și managementul riscului, științe sociale, tehnologii informaționale, în alte domenii conexe”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.