Exponenții partidului „Șansă” au organizat un flashmob în fața sediului Comisiei Electorale Centrale prin care au condamnat ferm intențiile instituției controlate de PAS de a dizolva formațiunea politică. Acțiunea s-a desfășurat ca răspuns la notificarea oficială trimisă de reprezentanții CEC, care stipulează că se va solicita în instanță, prin intermediul Ministerului Justiției, desființarea partidului „Șansă”, se anunță într-un comunicat emis presei.
„Comisia Electorală Centrală a regimului solicită interzicerea completă a partidului „Șansă” fără a prezenta vreun argument clar. CEC este un simbol al crimei politice și al dezmățului electoral. Autoritățile continuă să se răfuiască cu cei considerați indezirabili!”, a declarat președintele partidului „Șansă” Alexei Lungu în cadrul flashmobului.
În argumentarea sa, Comisia Electorală acuză formațiunea politică de faptul că nu ar fi actualizat actualizat lista membrilor partidului.
„Dar cum am fi putut face acest lucru în perioada în care aceeași Comisie Electorală și instanța au suspendat activitatea partidului, iar autoritățile au început să urmărească toți membrii? Gruparea criminală organizată PAS nu are limite. Este absurd să interzici partide din cauza unor chichițe birocratice, să ceri liste și să pedepsești pentru formalități”, a atras atenția Alexei Lungu.
Reprezentanții formațiunii politice au reamintit că anterior Comisia Situații Excepționale a anulat înregistrarea tuturor candidaților din partea partidului „Șansă” la scrutinele anterioare.
„În fiecare zi ne confruntăm cu nedreptate din partea CEC. Astăzi, CEC încearcă să distrugă partidul „Șansă” sub orice pretext pe care îl inventează în fiecare zi. Partidul „Șansă” are un mare sprijin din partea populației Republicii Moldova. Nu vom renunța și vom apela la toate instituțiile internaționale pentru a ne apăra drepturile”, a spus fosta candidată din partea partidului „Șansă” la funcția de primar al Chișinăului Cristina Vulpe.
La rândul său, reprezentantul blocului „Victorie” Ivan Guci a menționat că acțiunile autorităților nu sunt îndreptate doar împotriva opoziției, ci și a întregului popor.
„Împreună cu actuala conducere a CEC, ei au furat dreptul moldovenilor de a decide. PAS a fost cel care a lipsit cetățenii de posibilitatea de a alege autoritățile locale. CEC, acționând împreună cu PAS, a privat, de asemenea, oamenii de dreptul la referendum și de a alege un alt președinte. Aceasta este adevărata față a PAS. Scopul lor este de a elimina toți concurenții politici folosind pârghiile administrative”, a declarat el.
Iar reprezentantul formațiunii „Șansă” Andrei Popa susține că autoritățile văd în această formațiune o adevărată amenințare.
„Pe ei îi deranjează partidul „Șansă”, pentru că formațiunea noastră politică într-un termen scurt a reușit să atragă sute de mii de simpatizanți. Acesta este un partid care fără ezitare poate veni în orice localitate și va fi primită peste tot cu brațele deschise. De aceea actuala guvernare încearcă să desființeze partidul nostru, dar în scurt timp ei vor pleca în neființăm pentru că oamenii au obosit de ei”, a spus el.
La flashmob a participat și jurnalistul Valeriu Reniță, care a atras atenția asupra cenzurii fără precedent instaurate de regimul PAS.
„S-au închis toate ușile și toate locurile în care să putem comunica civilizat cu oamenii prin intermediul mass-media. Autoritățile au instaurat cenzură totală. Dar funia se strânge la par și actualului regim totalitar nu i-a rămas mult. Jos dictatura!”, a exclamat el.
Reamintim că în august 2024, Judecătoria Bălți a susținut cererea Ministerului Justiției și a Comisiei Electorale Centrale de a restricționa activitatea partidului „Șană” pentru trei luni din cauza unor pretinse „probleme legate de rapoartele financiare”. Această decizie a fost contestată, dar Curtea de Apel Bălți a menținut interdicția, lipsind partidul de posibilitatea de a participa la activitatea politică înaintea unor alegeri importante. Acum acest caz se află la CEDO.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.