Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că propunerea Chișinăului de a ajuta Kievul cu capacități de generare a energiei electrice „rămâne valabilă”, în timp ce Ucraina continuă să se confrunte, din primăvară, cu un deficit acut de electricitate din cauza loviturilor aeriene rusești.
Totuși, Victor Parlicov a lăsat să se înțeleagă că discuțiile pe această temă au avansat, deși nu a fost luată încă nicio decizie, scrie Europalibera.org.
„Noi am găsit un loc în care, relativ repede – însă, aceasta nu înseamnă în câteva luni -, se pot instala capacități de generare a energiei electrice de circa 300 de megawați”, a spus ministrul.
Totodată, el a evitat să precizeze unde anume ar putea fi amplasate instalațiile energetice, atâta timp cât proiectul se află abia la etapa discuțiilor.
„R. Moldova i-a propus Kievului să construiască pe teritoriul său centrale electrice pe bază de gaze naturale, care să compenseze parțial deficitul de energie al Ucrainei. Centralele din Moldova ar fi ferite de atacurile rusești și ar putea livra Ucrainei energie la prețuri minime care să acopere doar costurile de producție și mentenanță, a spus Parlicov.
Potrivit oficialului, ideea „livrării energiei electrice în schimbul gazelor naturale” a apărut în timpul discuțiilor din aprilie cu omologul său ucrainean, la o reuniune informală de la Bruxelles a miniștrilor energiei din UE.
„Lucrul cel mai important, este să fie găsite aceste turbine. Pentru că, acum, toată lumea le caută pentru a le livra Ucrainei, care încearcă să înlocuiască instalațiile distruse cu capacități noi de generare. Și aici o să apară chestiunea priorității. Deoarece, pe de o parte, Ucraina vrea ca aceste capacități să fie pe teritoriul său, iar pe de altă parte nu există garanții că acestea nu vor fi distruse din nou de loviturile aeriene rusești”, a explicat ministrul.
Victor Parlicov a spus că toate aceste aspecte sunt analizate și discutate cu Kievul, inclusiv cine ar putea fi operatorul și care ar putea fi pașii următori: locul instalării capacităților de generare, condițiile de conectare la rețea, actele permisive etc.
„Din partea noastră, ca stat, suntem gata să facilităm, să grăbim acest proces cât mai mult posibil (…). Va fi, realmente, un proiect de ajutorare a Ucrainei”, dar și unul reciproc avantajos, într-o perspectivă de lungă durată, a adăugat oficialul.
Potrivit lui, dacă aceste capacități de generare vor fi instalate în Republica Moldova, ele vor putea funcționa, într-o primă etapă, separat de piața locală de energie. După încheierea războiului din Ucraina și restabilirea sistemului energetic ucrainean, acestea vor putea fi integrate în piața energetică moldovenească.
Victor Parlicov a mai spus că deficitul de energie electrică în Ucraina afectează, în mod indirect, Republica Moldova. Potrivit ministrului, firmele ucrainene sunt nevoite să procure mai multă energie electrică din România, iar această situație limitează posibilitățile de aprovizionare ale Moldovei cu energie românească atunci când malul drept al Nistrului primește mai puțin curent de la principalul său furnizor – Centrala electrică de la Cuciurgan din regiunea separatistă transnistreană, controlată de Moscova.
Parlicov a explicat că deficitul de energie din țara vecină și concurența de pe piață au generat situații în care prețul oferit pentru tranzitarea energiei electrice prin Moldova către Ucraina a ajuns să depășească prețul de procurare a curentului electric.
Oficialul a dat asigurări că autoritățile moldovene au luat măsuri pentru a preveni creșterea speculativă a prețurilor pentru tranzitarea energiei electrice.
„Înțelegem că, totuși, aceasta se întâmplă din cauza deficitului de energie în Ucraina. Iată de ce trebuie să căutăm soluții. Iar proiectul privind capacitățile de generare a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova [pentru Ucraina] este bun și prin faptul că nu pune presiune asupra coridorului de transport între sistemul energetic european și cel al Moldovei și Ucrainei”, a mai declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.