Acasă Politic Parlamentul inițiază controlul asupra activității CNA: Critica opoziției

Parlamentul inițiază controlul asupra activității CNA: Critica opoziției

0

Parlamentul a inițiat ieri, 14 septembrie, controlul asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA), în urma hotărârii adoptate de Legislativ săptămâna trecută. Vor fi examinate mai multe aspecte ale activității CNA începând cu anul 2016, iar opoziția afirmă că scopul acestui exercițiu este altul decât cel anunțat oficial, transmite SafeNews.md cu referire la radiochișinău.md.

Parlamentul a decis, săptămâna trecută, să inițieze controlul parlamentar asupra activității CNA, în contextul unor exerciții similare care sunt preconizate și pentru alte instituții publice. 

Controlul, care va fi exercitat de Comisia Juridică și cea pentru Securitate, va viza mai multe arii de activitate a Centrului precum investigațiile pe care le-a gestionat și finalitatea acestora, despre implicarea angajaților CNA în acte de corupție, dacă au existat dosare de natură politică etc. 

Mai multe discuții a provocat perioada pentru care să fie exercitat controlul. Deputatul socialist Vasile Bolea a propus o perioadă mai mare și a acuzat majoritatea parlamentară că ar promova alte scopuri prin acest exercițiu.

Pe de altă parte, majoritatea PAS a votat pentru examinarea activității CNA începând cu 2016.

Amintim că majoritatea parlamentară a votat recent și legea care permite și evaluarea activității procurorului general și demiterea acestuia, în cazul în care rezultatele sunt nesatisfăcătoare. 

De asemenea, Parlamentul a votat joia trecută o lege care permite exercitarea controlului parlamentar asupra mai multor instituții precum Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Consiliul Concurenței, Consiliul Audiovizualului și altele, dar și demiterea conducătorilor în cazul în care acestea nu-și exercită corect atribuțiile.

Potrivit deputaților PAS, scopul acestor legi este eliminarea corupției și funcționarilor incompetenți, dar opoziția consideră că scopul adevărat este să înlocuiască funcționarii cu persoane docile actualei guvernări.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.