Parlamentul R. Moldova a votat unanim crearea unei comisii speciale în Legislativ care va investiga situația companiei „MOLDASIG”. Propunerea a venit de la grupul parlamentar „Pentru Moldova”. Aleşii susţin că există tentative de atac raider din partea omului de afaceri Veaceslav Platon, care ar fi preluat controlul asupra companiei de asigurări, în baza unei controversate hotărâri judecătorești, transmite SafeNews.md cu referire la Deschide.md.
Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova”au semnat un proiect de hotărâre și solicită includerea acestuia pe agenda parlamentară. Potrivit lor, o comisie parlamentară specială ar trebui să examineze situația și să se expună în regim de urgență în cazul „MOLDASIG”.
Amintim că după cinci zile de încercări în sfârșit administratorul special numit de CNPF a putut să intre în oficiul Moldasig. Cu toate acestea administratorul este limitat în urma acțiunilor subversive ale auditorilor.
Pe 20 noiembrie CNPF a hotărât să pună un administrator special nou la conducerea Moldasig conferindu-i împuterniciri depline pentru conducerea gestionarea și controlul companiei. Exact în aceeași zi de la Moldasig este expediat în adresa regulatorului încă o cerere, scrisă de mână deja, prin care se cere CNPF-ului să anuleze ultima decizie. Cea din urmă insituție răspunde că cererea este una inadmisibilă.
Veaceslav Platon a declarat recent că este acționar la Moldasig și că are interesele sale și anume că acționarii nu au primit „dividente în ultimii patru ani”. Mai mult Platon a trecut și la atacuri în adresa CNPF susținând că membrii regulatorului sunt hoți și corupți.
În 2016-2017 Procuratura Anticorupție a pornit mai multe dosare pe un caz de delapidare a Moldasig, dosarul fiind în derulare până în prezent. Astfel procurorii susțineau că în perioada iulie-decembrie 2012 un grup de persoane din cadrul Victoriabank, Moldindconbank, Moldasig Parada-Tex, Star-Trans-Grup și Prolina-Prim în baza unor înregistrări prealabile au elaborat o schemă de deposedare a companiei Moldasig de aproximativ 250 de milioane de lei – bani care ulterior au fost folosiți pentru procurarea acțiunilor Moldasig.
Tot în acea perioadă regulatorul de pe piața asiguratorilor a obligat mai mulți acționari de la Moldasig să-și vândă acțiunile de la companie pentru că au acționat concertat. Deciziile au fost luate în baza informațiilor difuzate de Serviciul de Informații și Securitate.
După ce Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală despre decizia din 6 noiembrie a judecătoarei Olesea Țurcan, Veaceslav Platon, care în istoricul Moldasig a fost prezentat de presă de nenumărate ori ca beneficiarul din umbră al acesteia a venit cu o reacție acidă la adresa lui Alaiba. Deputatul a venit și el cu o reacție adresată lui Platon spunând că nu a menționat numele acestuia și că nu înțelege de ce „sare ca fript” în această situație.
De menționat este și faptul că fostul candidat la funcția de Procuror General Ștefan Gligor a postat pe pagina sa de facebook că la Moldasig se încearcă o preluare de tip raider.
În comentarii Veaceslav Platon i-a scris lui Gligor că dacă nu știe situația îl poate suna pe primul și acesta va fi consultat. Nici CNPF nu a uitat de Platon, ieri în comunicatul de presă, insituția a menționat că acesta nu figurează și nu a figurat cu statut de ”acționar” în actuala (”MOLDASIG” SA) și fostele companii de asigurări ”ASITO” SA și ”ALLIANCE INSURANCE GROUP”, prin urmare „pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.