Parlamentul a înăsprit pedepsele pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați. Documentul mai conține modificări legislative care au drept scop combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale și aspectele conexe ale acesteia.
După votul în prima lectură, proiectul de lege a fost supus unui amplu proces de consultări publice și a fost completat cu propunerile recepționate de la deputați, instituțiile statului și de la reprezentanții societății civile.
Astfel, pedepsele penale au fost înăsprite pentru a descuraja faptele infracționale de corupție electorală și de finanțare ilegală a partidelor. Respectiv, oferirea de bani, bunuri, servicii ori alte foloase în scopul determinării alegătorului sau susținătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu amendă de la 37 500 de lei până la 57 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la cinci ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 400 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
Completările la Codul penal se mai referă la sancțiunile aplicate în cazul în care acțiunile sunt săvârșite în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale; de către o persoană care știe că banii, bunurile, serviciile sau alte foloase promise, oferite sau date provin de la un grup criminal organizat sau o organizație criminală, de la un stat străin, o organizație străină, o entitate anticonstituțională sau reprezentanții acestora. Asemenea cazuri vor fi pedepsite cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu amendă în mărime de până la 117 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 5 la 10 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 1 milion de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitatea sau cu lichidarea ei.
Modificarea Codului penal mai vizează înăsprirea pedepsei pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum. Mai exact, persoanele care vor desfășura acțiuni în interesul unui grup criminal organizat, fiind în cunoștință de cauză ca banii destinați finanțării ilegale provin de la un grup criminal organizat, de la un stat străin, o organizație străină, o entitate anticonstituțională sau reprezentanții acestora, riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 92 500 de lei până la 117 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 5 la 10 ani.
Au fost înăsprite și pedepsele penale pentru falsificarea, prin orice mijloace, a rezultatelor votării. Astfel, persoanele vinovate vor risca închisoare de la 3 la 7 ani, amendă de până la 117 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 7 ani.
Au fost operate modificări și la Codul de procedură penală pentru a eficientiza și a asigura judecarea cu prioritate a infracțiunilor de corupție electorală. La fel proiectul prevede modificări pentru a oferi procesului penal un ritm prompt de examinare ceea ce va minimaliza tergiversarea examinării cauzelor. S-a propus planificarea consecutivă a ședințelor de judecată. În așa fel, procesul va continua fără pauze între ședințe eliminând astfel momentul de stagnare.
Documentul conține și modificări la Codul contravenţional, care vizează sancționarea agitației electorale desfășurată de organizații necomerciale sau de reprezentanții cultelor religioase, inclusiv în lăcașele de cult. La fel, sunt prevăzute intervenții în ceea ce privește protecția funcționarului electoral, interzicerea foto/video a buletinelor de vot, etc. Au fost stabilite contravenții și pentru colectarea semnăturilor de către persoane neautorizate sau desfășurarea întrunirilor contrar declarației prealabile.
Documentul conține și prevederi care se referă la activitatea extremistă și măsurile de prevenire și combatere a acesteia. Au fost aprobate modificări și în partea ce ține de desfășurarea activității extremiste, precum și pedeapsa penală aplicată pentru conducerea sau organizarea activității unei organizații extremiste, ori participarea la aceasta.
Totodată, Parlamentul a completat Codul electoral cu prevederi menite să întărească principiul responsabilității și al corectitudinii financiare în procesul electoral. Astfel, Comisia Electorală Centrală va putea lipsi partidele politice de alocații de la bugetul de stat pentru performanțele politice obținute la scrutinul electoral, pentru o perioadă de la 6 luni până la 4 ani. Această sancțiune va putea fi aplicată pentru încălcările repetate în domeniul financiar-electoral, comise de formațiunile politice.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.