Franța intensifică ritmul în cursa pentru inteligența artificială. În ajunul summitului despre inteligența artificială AI Action de la Paris, Emmanuel Macron a anunțat duminică, la France 2, că „în următorii ani vor fi realizate investiții private de 109 miliarde de euro”. Potrivit lui Emmanuel Macron, aceste 109 miliarde de euro reprezintă „echivalentul pentru Franța a ceea ce Statele Unite au anunțat cu Stargate”, marele plan american de investiții în AI, evaluat la 480 de miliarde de euro.
Un echivalent relativ, dar „ordinul de mărime este în favoarea teritoriului nostru, dacă raportăm totalul la PIB-ul fiecărei țări”, a apărat planul Palatul Elysée într-un briefing de presă. „Vorbim despre o sumă colosală, nemaiîntâlnită până acum”, a insistat Președinția franceză, scrie digi24.ro.
Macron a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii esențiale pentru AI în Franța. Planul include construirea de centre de date și clustere de calcul de înaltă performanță.
Cincizeci de miliarde de euro investite de Emiratele Arabe Unite
O mare parte dintre cele 109 miliarde de euro de investiții anunțate vin din partea Emiratelor Arabe Unite. Petro-monarhia va cheltui 50 de miliarde de euro pentru a crea un „campus ” axat pe inteligența artificială. Printre altele, acesta va găzdui un centru de date gigant cu o capacitate de calcul de până la un gigawatt.
Acest campus, a cărui locație va fi dezvăluită la următorul summit Choose France, în 2025, va fi cel mai mare din Europa dedicat inteligenței artificiale, potrivit Președinției franceze. El va fi dezvoltat de „un consorțiu franco-emiratez”, începând cu fondul de investiții MGX, susținut de Emiratele Arabe Unite.
Douăzeci de miliarde de euro de la un fond canadian
Potrivit Palatului Elysée, fondul canadian Brookfield va investi 20 de miliarde de euro în Franța până în 2030. Trei sferturi din această sumă vor fi cheltuite pentru noi centre de date, inclusiv unul în Cambrai (Nord), după cum dezvăluie La Tribune Dimanche. Aceste centre de date vor fi construite de societatea Data4, cu sediul la Paris.
Ultimul trimestru al bugetului canadian va fi consacrat„infrastructurilor asociate”, cum ar fi transferul de date, cipurile și energia, o problemă crucială pentru centrele de date, care sunt deosebit de mari consumatoare de energie.
Aproximativ douăzeci de miliarde de euro din partea Statelor Unite
Gigantul american Amazon intenționează să investească șase miliarde de euro pentru a crea centre de date și a dezvolta „infrastructura cloud [pentru calcul la distanță] în Franța până în 2031”, potrivit Palatului Elysée. Fondul Apollo plănuiește „o primă tranșă « de investiții în valoare totală de 5 miliarde de dolari (4,85 miliarde de euro) dedicată »noilor programe energetice”.
Un alt actor american, Digital Realty, deja bine stabilit în Franța, va finanța „13 noi amplasamente « pentru centre de date »în Marsilia și regiunea pariziană”, în valoare totală de 5 miliarde de euro (și poate încă 1 miliard de euro „pentru un alt centru de date în Paris”). La acestea se adaugă 3,5 miliarde EUR din partea Prologis (un fond de investiții specializat în gestionarea clădirilor logistice) și 630 de milioane EUR din partea Equinix (o societate specializată în centre de date).
Investiții din Regatul Unit, Suedia și Japonia
Fluidstack s-a angajat la „o investiție inițială de 10 miliarde de euro pentru a realiza în Franța cel mai mare supercomputer din lume pentru inteligență artificială”, cu o capacitate preconizată de un gigawatt, potrivit Palatului Elysée. Specialiștii suedezi în cloud Evroc vor construi o fabrică și un centru de date la Mougins (Alpes-Maritimes), un proiect care „ar putea atrage investiții de până la 4 miliarde de euro la capacitate maximă”, potrivit Parisului. O investiție de 400 de milioane de euro a grupului japonez Telehouse este de asemenea citată în calculele Palatului Elysée.
Câteva miliarde de euro investite de companiile franceze
Fără a dezvălui sumele implicate, Emmanuel Macron a menționat numele mai multor companii franceze gata să investească în inteligența artificială în Franța, printre care Iliad, Orange și Thales. Prima, fondată de Xavier Niel, „își mărește investițiile la peste 3 miliarde de euro”în centre de date, precum și oferă abonaților Free Mobile versiunea pro a asistentului Mistral AI Le Chat, potrivit Palatului Elysée.
Mistral AI, lider în acest sector, va investi „câteva miliarde de euro într-un centru care va fi instalat în Essonne”, a promis directorul său general, Arthur Mensch. Acest proiect, denumit Eclairion, va continua cu „începerea lucrărilor pe un al doilea amplasament ” la Bessé-sur-Braye (Sarthe). În sfârșit, Sesterce va cheltui 400 de milioane de euro pentru un centru de date în regiunea Drôme.
Franța mizează pe energia nucleară ca avantaj competitiv în cursa AI. Peste două treimi din electricitatea țării provine din centrale nucleare. Guvernul colaborează cu start-up-ul britanic Fluidstack pentru a construi un cluster de calcul major până în 2026. „Aici nu trebuie să săpăm după resurse, ci doar să conectăm”, a explicat Macron, făcând aluzie la politica energetică diferită față de SUA.
Europa încearcă să recupereze decalajul față de SUA și China
Potrivit Financial Times, această mișcare vine în contextul în care Europa dorește să-și consolideze poziția într-un domeniu dominat de giganții tech americani și chinezi.
Europa încearcă să recupereze decalajul față de SUA și China în domeniul AI. Start-up-urile europene s-au confruntat cu finanțare insuficientă și reglementări neclare.
Summitul de la Paris reprezintă o oportunitate pentru Franța de a-și asuma un rol de lider în această industrie strategică.
Macron subliniază necesitatea ca Europa să-și dezvolte propriile platforme și aplicații AI, pentru a reduce dependența de inovațiile din SUA și China. Investițiile masive anunțate reflectă determinarea Franței de a deveni un jucător major în revoluția AI globală.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.