Peste 163.000 de cetățeni ai Republicii Moldova nu au lucrat în lunile aprilie-iunie a acestui an, deşi erau angajate. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul mare de persoane care nu a avut activitate a fost cauzat, în cea mai mare parte, de restricţiile impuse de pandemie.
Numărul celor care au avut un loc de muncă, dar care nu au lucrat în trimestrul II a crescut de opt ori anul acesta, în comparaţie cu acelaşi trimestru al anului 2019. Principala cauză a fost pandemia de coronavirus.
MOTIVUL ABSENŢEI DE LA LOCUL DE MUNCĂ
- S-au aflat în concedii neplătite – 31,4 %
- Nu au lucrat din cauza opririi activităţii – 21,9 %
- S-au aflat în şomaj tehnic – 20,3 %
- Au fost nevoiţi să-şi ia concediul de odihnă anual – 17 %
- Au fost nevoiţi să-şi ia zile libere – 8 %
- S-au aflat în concedii de boală – 1,4 %
Principalele motive ale absenţei temporare de la locul de muncă au fost: concediile neplătite, întreruperea activităţii firmei, şomajul tehnic sau concediile de odihnă forţate. În comparaţie cu trimestrul II al anului 2019, numărul persoanelor aflate în concediul anual de odihnă s-a mărit de 4 ori, iar al celor în concedii fără plată şi în şomaj tehnic a crescut cu 90 la sută.
Cel mai mult au fost afectaţi angajaţii din comerţ, industrie, învăţământ şi alimentaţie publică.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.