Acasă Extern Panama Papers: 28 de persoane implicate în scandal au fost achitate

Panama Papers: 28 de persoane implicate în scandal au fost achitate

0

Un tribunal din Panama a achitat vineri, 28 iunie, 28 de persoane acuzate de spălare de bani în legătură cu fosta firmă de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului internațional de evaziune fiscală „Panama Papers”.

Printre cei achitați se află fondatorii firmei, Jurgen Mossack și Ramon Fonseca, acesta din urmă murind în luna mai într-un spital din Panama, scrie mold-street.com.

Probele nu au fost colectate în conformitate cu procesul corespunzător

În timpul procesului, care a început în aprilie în Panama City, Procuratura a cerut 12 ani de închisoare pentru cei doi, pedeapsa maximă pentru spălare de bani.

Cu toate acestea, judecătorul Baloisa Marquinez i-a achitat pe cei doi și alte 26 de persoane după ce a constatat că probele luate de pe serverele firmei de avocatură nu au fost colectate în conformitate cu procesul corespunzător, ridicând îndoieli cu privire la „autenticitatea și integritatea”, se arată în comunicatul instanței.

Judecătorul a decis, de asemenea, că „restul probelor nu au fost suficiente și concludente pentru a determina răspunderea penală a inculpaților”, se mai arată în declarația instanței.

Documente scurse de la Mossack Fonseca în 2016 au dezvăluit câți dintre bogații lumii au ascuns averi în companii offshore, declanșând zeci de investigații în întreaga lume.

Printre cei implicați se numărau 12 şefi de stat, 130 de politicieni şi multe alte personalităţi media: de la liderul rus, Vladimir Putin, la fostul premier britanic David Cameron, cumnatul lui Xi Jinping, Jackie Chan, Lionel Messi şi preşedintele FIFA, președintele de atunci al Argentinei, Mauricio Macri, și regizorul spaniol Pedro Almodovar etc. 

Au fost şi numeroase persoane din Republica Moldova, de la cel mai bogat om de afaceri la ex-premieri.

„S-a făcut dreptate, suntem extrem de mulțumiți de hotărârea pronunțată de judecător”, a declarat pentru AFP Guillermina McDonald, avocata Mossack și a altor inculpați.

Cu toate acestea, „suntem puțin triști pentru că pe parcurs l-am pierdut pe domnul Ramon Fonseca, iar el nu a putut vedea acest rezultat”, a adăugat ea.

Panama a devenit un simbol de paradis fiscal offshore

Procesul a început la opt ani după ce Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) a început să publice „Panama Papers”, pe data de 3 aprilie 2016.

Ancheta, bazată pe 11,5 milioane de documente scurse de la Mossack Fonseca, a dezvăluit modul în care personalități din întreaga lume au ascuns proprietăți, companii, active și profituri pentru a se sustrage impozite sau pentru a spăla bani.

Pentru a face acest lucru, au creat companii prin intermediul firmei, deschizând conturi bancare și creând fundații fictive în mai multe țări pentru a ascunde bani, care, în unele cazuri, proveneau din activități ilicite, potrivit anchetei.

Scandalul a dus la închiderea Mossack Fonseca și a modelat imaginea internațională a Panama ca paradis fiscal offshore.

Companiile offshore nu sunt ilegale în sine și există numeroase motive legitime pentru utilizarea acestora. Dar ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru spălarea banilor proveniți din activități infracționale sau pentru a ascunde averi deturnate sau incomode din punct de vedere politic.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.