Este posibil ca Pământul să fi pierdut până la 60% din atmosferă într-o coliziune care a dus la formarea Lunii în urmă cu mai bine de patru miliarde de ani, spun oamenii de știință.
Cercetarea, condusă de Universitatea Durham, se bazează pe 300 de simulări pe computer care analizează consecințele impactului coliziunilor pe planete stâncoase cu atmosfere subțiri.
Echipa spune că descoperirile ar putea fi folosite de astronomii care încearcă să afle mai multe despre Lună, despre care se credea că s-a format în urma unei coliziuni între o rocă de dimensiunea lui Marte și Pământ.
Scenariile arată că pierderile au ajuns până la 60%
“Puzzle-ul despre modul în care s-a format Luna și celelalte consecințe ale unei coliziuni uriașe cu Pământul timpuriu este un lucru la care oamenii de știință lucrează din greu pentru a-l desluși”, a spus Dr. Jacob Kegerreis, autor principal al cercetării.
“Am realizat sute de scenarii diferite pentru multe planete care se ciocnesc, arătând impactul și efectele variate asupra atmosferei unei planete, în funcție de un număr de factori, cum ar fi unghiul, viteza de impact sau dimensiunile planetelor”.
“În timp ce aceste simulări pe computer nu ne spun în mod direct cum a apărut Luna, efectele asupra atmosferei Pământului ar putea fi folosite pentru a restrânge diferitele moduri în care s-ar fi putut forma și ne-ar putea conduce mai aproape de înțelegerea originii celui mai apropiat vecin ceresc”.
Ca parte a studiului, cercetătorii au analizat modurile în care atmosfera unei planete ar putea fi schimbată de obiecte de dimensiuni și mase diferite care au impact la diferite unghiuri și viteze.
Simulările au arătat că Pământul ar fi putut pierde undeva între 10%-60% din atmosfera sa în coliziunea în urma căreia a apărut Luna.
“Această suită majoră de simulări planetare ilustrează rolul unui impact în evoluția exoplanetelor asemănătoare Pământului”, a spus co-autorul dr. Luis Teodoro, de la Școala de Fizică și Astronomie de la Universitatea din Glasgow.
Cercetătorii spun că descoperirile oferă, de asemenea, o nouă modalitate care ajută la estimarea pierderilor atmosferice de la alte planete stâncoase care au fost implicate în coliziune.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.