Autoritatea care supervizează pieţele financiare din Uniunea Europeană (ESMA) a anunţat joi că organismele de reglementare din UE ar putea interveni pe piaţă, în contextul unei creşteri explozive a tranzacţiilor online ale investitorii de retail, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Organismele de reglementare din întreaga lume au analizat cu atenţie tranzacţiile de pe pieţele financiare pentru a identifica sursa care, în ultima săptămână, a provocat creşterea explozivă a cotaţiilor anumitor acţiuni.
„Urmărim cu atenţie aceste noi evoluţii şi analizăm dacă este nevoie de noi acţiuni de supervizare”, a spus Steven Maijoor, preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA). Maijoor a precizat că informaţiile colectate până acum, în Franţa, arată că achiziţiile de acţiuni de tip blue chips ale investitorilor de retail au crescut de patru ori începând din luna martie a anului trecut iar volumele totale s-au triplat. De asemenea, cifrele furnizate de autoritatea de reglementare din Belgia sugerează că sporirea activităţii de investiţii este concentrată în rândul tinerilor investitori, a adăugat Maijoor.
„Există riscul ca o mare parte din noua activitate să fie una speculativă, în condiţiile în care investitorii de retail încearcă să profite de pe urma volatilităţii de pe piaţă”, a spus Maijoor. „La fel de îngrijorătoare este posibilitatea că aceşti investitori să se fi orientat spre tranzacţiile intraday ca o modalitate de a-şi ocupa timpul în perioada carantinei”, a adăugat preşedintele ESMA.
Creşterea cotaţiei criptomonedei bitcoin în a doua jumătate a lui 2020 este un alt subiect de îngrijorare pentru ESMA, însă deocamdată este dificil de spus dacă acest lucru s-a datorat creşterii tranzacţiilor cu instrumente financiare mai tradiţionale, cum sunt acţiunile, a apreciat Maijoor.
„Vom continua să fim vigilenţi în monitorizarea evoluţiilor”, a concluzionat preşedintele ESMA.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.