Opt bebeluși s-au născut în Regatul Unit folosind o metodă inovatoare de fertilizare in vitro, care implică ADN de la trei persoane. Tehnica a fost dezvoltată pentru a preveni bolile mitocondriale, afecțiuni genetice devastatoare transmise pe linie maternă, care afectează inima, creierul, ficatul și mușchii, anunță Daily Mail.
Ce este FIV cu trei persoane și ce boală previne
Cei opt copii, patru băieți și patru fete, inclusiv o pereche de gemeni identici, s-au născut perfect sănătoși. O altă femeie este acum însărcinată, în urma aceleiași proceduri.
Noua metodă, numită donare mitocondrială, are scopul de a împiedica transmiterea bolilor cauzate de mutații ale ADN-ului mitocondrial, care afectează aproximativ una din 5.000 de nașteri.
Tehnica folosită, denumită transfer pronuclear (PNT), presupune combinarea materialului genetic din ovulul unei mame bolnave și spermatozoidul tatălui cu ovulul unei donatoare sănătoase, din care a fost eliminat nucleul. Adică, ADN-ul de la doi părinți este combinat cu mitocondrii sănătoase de la o donatoare, pentru a preveni transmiterea bolilor genetice.
„Copilul moștenește ADN-ul nuclear de la părinți, dar mitocondriile sănătoase vin de la donatoare. Aceasta este o șansă uriașă pentru femeile care altfel ar transmite o boală teribilă”, explică profesorul Sir Doug Turnbull, de la Universitatea Newcastle.
Marea Britanie a legalizat FIV cu trei părinți, în timp ce alte țări încă ezită
Regatul Unit este prima țară din lume care a legalizat oficial donarea mitocondrială în anul 2015, după ani de dezbateri științifice și etice. Tehnica a fost considerată o formă avansată de FIV, dar și o decizie controversată pentru unele grupuri religioase și bioetice, deoarece implică ADN-ul a trei persoane.
În alte țări, cum ar fi Statele Unite, utilizarea acestei metode este reglementată mai strict. De exemplu, FDA (Food and Drug Administration) nu a aprobat procedura pentru uz clinic larg, iar orice aplicare este limitată la studii experimentale.
Poveștile părinților, pline de speranță: „Ne-a dat copilul la care am visat”
Rezultatele i-au emoționat profund pe părinții care au beneficiat de acest tratament.
„Ca părinți, tot ce ne-am dorit a fost să-i oferim copilului nostru un început sănătos în viață. Donarea de mitocondrii a făcut asta posibil. Știința ne-a dat speranță și ne-a oferit copilul”, a declarat mama unei fetițe.
„Suntem părinții unui copil sănătos. Această procedură a alungat frica și ne-a adus bucurie. Familia noastră este acum completă”, a spus o altă femeie.
Copiii sunt sănătoși, fără semne de boală
Cei opt copii născuți în urma procedurii se dezvoltă normal, potrivit echipei medicale din Newcastle. Trei dintre ei au sub 6 luni, doi au între 6 și 12 luni, unul are peste 2 ani. Toți sunt monitorizați atent, iar medicii spun că nu există semne de afectare mitocondrială.
„Dacă la vârsta de 5 ani nu observăm probleme, înseamnă că nu vor exista complicații. Deja la 18 luni urmărim atent dezvoltarea lor cognitivă și fizică”, spune, optimist, profesorul Bobby McFarland, de la Newcastle NHS Foundation Trust.
Impactul bolilor mitocondriale
Bolile mitocondriale afectează aproximativ una din 5.000 de nașteri la nivel global, conform Organizației internaționale dedicată cercetării și sprijinirii pacienților cu boli mitocondriale.
Se estimează că aproximativ 6.000 de copii se nasc anual în lume cu boli mitocondriale ereditare, iar simptomele pot apărea imediat după naștere sau mai târziu în copilărie. Aceste boli pot afecta grav funcționarea creierului, inimii, ficatului, mușchilor și rinichilor, iar în multe cazuri sunt fatale înainte de adolescență.
Un vis devenit realitate pentru medicina britanică
Tratamentul a fost legalizat în Marea Britanie în 2015, iar din 2017, clinica din Newcastle a devenit singura unitate autorizată la nivel național să-l aplice. Fiecare caz este aprobat individual de Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie (HFEA).
„Acum 10 ani, Regatul Unit a fost prima țară care a aprobat acest tratament. Este o veste minunată că opt copii s-au născut sănătoși. Este un pas uriaș pentru familiile care trăiau cu teama unei boli moștenite”, a spus Peter Thompson, directorul HFEA.
Procedura, un triumf al medicinei și al științei britanice
Rezultatele au fost publicate în prestigioasa revistă New England Journal of Medicine și au fost salutate de comunitatea științifică.
„Este o realizare științifică remarcabilă, care a necesitat ani de cercetare”, a spus Beth Thompson, directoare la Wellcome.
„Pentru unele femei cu risc crescut, această procedură aduce speranța unui copil sănătos. Este o demonstrație a valorii expertizei clinice și a inovației britanice”, a completat profesorul Dagan Wells, de la Oxford.
Copiii vor fi urmăriți până la vârsta de 5 ani pentru a detecta orice eventuale probleme. „În știință, momentele de bucurie sunt scurte. Ne gândim mereu ce urmează. Cum putem face această procedură și mai sigură, și mai eficientă?”, a spus profesoara Mary Herbert.
Această reușită medicală ar putea transforma viitorul a mii de familii din întreaga lume care se confruntă cu riscul bolilor mitocondriale.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.