Pandemia de coronavirus a „scos la iveală” toate fisurile şi fragilităţile societăţilor noastre şi a pus la încercare drepturile omului, a constatat miercuri înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet, într-un rechizitoriu împotriva modului de gestionare a pandemiei, relatează AFP. „Anul 2020 a făcut ravagii nu doar în toate regiunile şi toate ţările, ci şi în drepturile noastre în ansamblu, fie ele economice, sociale, culturale, civile sau politice „şi” a dezvăluit slăbiciunea sistemelor care nu au reuşit să pună accentul pe respectarea drepturilor omului”, a declarat Bachelet la Geneva, transmite SafeNews.md cu referire la Agerpres.ro.
Ea a denunţat de asemenea incapacitatea ţărilor de a investi în sistemele lor de sănătate, reacţia tardivă la pandemie şi refuzul de a o lua în serios, precum şi lipsa de transparenţă în ce priveşte propagarea ei.
„Politizarea unei pandemii într-un asemenea mod este mai mult decât iresponsabilă, este absolut reprobabilă”, a subliniat comisarul ONU pentru drepturile omului.
În cursul ultimelor 11 luni cei săraci au sărăcit şi mai mult şi cei care suferă de discriminare sistemică sunt cei care au suferit cel mai mult, a remarcat Bachelet.
Înaltul comisar a criticat în continuare faptul că „drepturile la libertatea de exprimare, de reuniune şi de participare la viaţa publică au fost torpilate în timpul pandemiei”, într-un context în care restricţiile nu au fost decise „ca restricţii de deplasare justificate pentru a limita propagarea COVID-19, ci sub formă de măsuri prin care anumite guverne au profitat de situaţie pentru a pune capăt disidenţei şi criticilor politice”.
Michelle Bachelet a lansat totodată un apel la a folosi această situaţie dificilă pentru a reconstrui o lume mai bună. „Pentru că dacă nu facem acum acest lucru, mai ales în ce priveşte schimbarea climatică, 2020 nu va fi fost decât prima fază înainte de debutul unei noi calamităţi. Am fost avertizaţi”, a conchis înaltul comisar al ONU.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.