Acasă Social Ofițer rus, mercenar în Donbas și Transnistria, a fost reținut pe Aeroportul...

Ofițer rus, mercenar în Donbas și Transnistria, a fost reținut pe Aeroportul Chișinău

0

Poliția de Frontieră și Serviciul de Informații și Securitate au reținut un militar rus, fost participant la conflictele armate din estul Ucrainei și din Transnistria. Este vorba despre colonelul Valeri Grotov, un apropiat al separatiștilor din Donbas „Ghivi” și „Motorola”, și fost șef al gărzii de corp al fostului lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

Daniela Mînzat, purtătorul de cuvânt al SIS, a confirmat pentru Deschide.MD reținerea lui Gratov pe Aeroportul Internațional Chișinău, interzicerea accesului în R.Moldova, dar și returnarea acestuia în Federația Rusă.

Mînzatu a menționat că mai multe detalii despre acest caz ne pot oferi repreprezentanții Poliției de Frontieră, căci ține de competența lor.

De altă parte, Raisa Novițchi, purtătorul de cuvânt al Poliției Frontieră,  susține că persoana în cauză a sosit ieri ziua pe Aeroportul de la Chișinău, dar nu i s-a permis trecerea frontierei pentru că nu a întrunit toate condițiile de intrare în țară. 

„În prezent persoana încă se află pe Aeroport și așteaptă să fie returnată în țara de origine”, a specificat Novițchi.

Myrotvrets scrie despre Valeri Grotov că acesta a fost eliberat în cadrul operațiunii de schimb de ostatici din data de 29.12.2019. Totodată, Grotov a fost eliberat din detenție pe 27 decembrie 2019 la cererea procurorului ucrainean, fiind schimbată detenția în închisoare pe răspunderea personală. Acesta a fost conducătorul „Uniunii militarilor de desant din Donbas”. Anterior a condus o uniune similară din Transnistria. Este cetățean al Rusiei, membru al mișcării „Rusia internațională”. A ost deținătorul unui pașaport ucrainean pe numele Voitenko Valeri. A fost un apropiat al teroriștilor din Donbas „Ghivi” și „Motorola”.

Jurnalistul ucrainean Andrei Tsaplienko a descris modul în care a fost capturat Grotov în anul 2017 de către SBU.

„În buzunarul acestuia a fost găsit pașaport pe numele lui Valeri Voitenko. Un pensionar discret, un veteran modest al muncii, cu pașaport ucrainean”, scrie Tsaplienko. Potrivit acestuia, Grotov a fost comandantul păzii de corp așa-zisuluii președinte al Transnistriei. În 2017, instructor al militarilor din Donbas, un apropiat al lui „Ghivi” și al lui „Motorola”. Grotov a fost reținut în 2017 la trecerea frontierei din Ucraina în regiunea transnistreană. Grotov avea numele de apel „Sanîci”.

„Serviciul ucrainean de contraspionaj a primit informații despre intenția FSB a Federației Ruse de a-și numi propria persoană în funcția de „ministru al securității statului din Transnistria”. Condiția principală este că trebuie să fie un soldat de carieră cu experiență în operațiuni de luptă în Donbass, e partea militanților pro-ruși.  O astfel de persoană a fost găsită destul de repede: Gratov Valeri. Un parașutist care a luptat în Transnistria, iar apoi l-a păzit pe șeful Transnistriei Igor Smirnov timp de șapte ani la rând. Odată cu sfârșitul „erei lui Smirnov”, garda sa principală, Gtorov, s-a mutat la Moscova.”, scrie Tsaplienko.

Deputatul Chiril Moțpan spune că ieri a sosit la Chișinău, de la Moscova, colonelul rus Valerii Gratov – fost șef al serviciului de pază al liderului separatist Igor Smirnov, participant la luptele de pe Nistru, pentru care a fost decorat cu medalia „pentru fapte vitejești” și „apărător al transnistriei”.

„A participat și la luptele din Abhazia (1993), Osetia de Sud (2008), regiunile Donbas și Luhansk (2014-2017) – de fiecare dată de partea separatiștilor pro-ruși. În iulie 2017, a fost capturat, în Ucraina, de forțele SBU și s-a aflat în detenție timp de trei ani, fiind acuzat de terorism.

Recent eliberat, a pornit în Moldova – desigur, cu o misiune concretă. Avea în bagaj mai multe medalii și brevete militare necompletate, care urmau să fie oferite unor persoane din regiunea transnistreană. În mod clar, Tiraspolul își activizează propaganda – și și-a invitat un „apărător” pentru o acțiune militară simbolică.

Autoritățile de la Chișinău au reacționat adecvat de această dată – l-au reținut, au decis să nu-i permită accesul pe teritoriul Republicii Moldova, și urmează să-l trimită astăzi înapoi în Federația Rusă.

Dar apar, în mod firesc, câteva întrebări.

De ce acum? La început de an, cu aproximativ 20 de zile înainte de data care marchează începutul războiului de pe Nistru?”, se întreabă Chiril Moțpan. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.