Acasă Politic Oficial ucrainean: Moldova ar trebui să aibă grijă de propria securitate

Oficial ucrainean: Moldova ar trebui să aibă grijă de propria securitate

0

Alexei Arestovici, fost consilier al șefului cabinetului președintelui Ucrainei, a subliniat importanța securității Moldovei în cadrul unei emisiuni pe canalul YouTube moderată de jurnalistul ucrainean Iuri Romanenko. Arestovici a afirmat că Moldova nu își poate permite luxul de a rămâne un stat neutru, având în vedere provocările curente din regiune.

Declarațiile sale au fost contracarate de Renato Usatîi, candidatul la președinția Republicii Moldova și liderul Partidului Nostru. Usatîi a reafirmat că, date fiind circumstanțele demografice și politice ale țării, Moldova ar trebui să se mențină neutră.

„Moldova este o țară multinațională. 65% din cetățeni se opun NATO și unirii cu România. Pe teritoriul nostru nu trebuie să fie trupe străine”, a declarat Usatîi.

În replica sa, Arestovici a amintit că Ucraina, deși a fost un stat neutru, a suportat agresiunea Rusiei în 2014 și 2022. El a subliniat că neutralitatea Moldovei este o opțiune riscantă și costisitoare.

„Numai țările foarte bogate, precum Elveția, își pot permite să rămână neutre. Suedia și Finlanda, după începutul războiului din 2022, au aderat la NATO. Moldova ar trebui să depună eforturi pentru a se alătura NATO”, a spus Arestovici.

El a propus că Moldova ar trebui să caute integrarea în Uniunea Europeană și NATO, considerând că aceasta ar fi cea mai bună soluție, având în vedere că Moldova are o oportunitate unică în comparație cu Ucraina.

„Rusia ne-a dat un ultimatum să nu aderăm la NATO, dar noi vom coopera cu UE și NATO. Aveți această oportunitate unică”, a precizat Arestovici.

În plus, Arestovici a susținut ideea unificării cu România ca o modalitate de a asigura integrarea Moldovei în UE.

„Am fost atât în Moldova, cât și în România și înțeleg că suntem practic o singură națiune, o singură limbă. Republica Moldova ar trebui să se alieze strâns cu România, să devină membră a UE și a NATO pentru a avea o umbrelă de securitate”, a adăugat el.

Usatîi a contestat viziunea lui Arestovici, spunând că „soldații NATO nu vor lupta niciodată pentru a apăra Moldova” și că discuțiile despre unificare sunt complicate.

„Dacă acesta este modul de a raționa despre unificare, atunci toate țările vorbitoare de limbă engleză ar trebui să se unească”, a concluzionat Usatîi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.