Autoritățile belgiene constată o creștere semnificativă a cererilor de azil din partea cetățenilor moldoveni, în special după anul 2020, fenomenul fiind alimentat de așteptări false și abuzuri ale sistemului de azil.
Aflată în vizită la Chișinău, ministra belgiană a azilului și migrației, Anneleen Van Bossuyt, a vorbit într-un interviu pentru IPN despre măsurile de descurajare a migrației nejustificate și cooperarea cu autoritățile de la Chișinău.
Oficiala a menționat că se află în Moldova, în primul rând, pentru a consolida buna cooperare pe care Belgia o are deja cu Moldova. De asemenea, pentru a ajuta, acolo unde este posibil, la aderarea europeană pe care Moldova o are în vedere și, la fel, pentru a discuta unele probleme pe care le-a constatat.
„Și ce constatăm în Belgia? Din 2020, vedem o creștere mare a cererilor de azil din partea persoanelor din Moldova. Moldova este văzută ca o țară de origine sigură în Belgia, astfel încât, dacă solicitați azil în Belgia, nu aveți posibilitatea de a-l obține. De aceea, vrem să descurajăm oamenii din Moldova să vină în Belgia pentru a solicita azil”, a explicat Anneleen Van Bossuyt, care a menționat și factorii care au influențat situația.
„Mai întâi a fost pandemia COVID, urmată de invazia Rusiei în Ucraina. Și din acea perioadă vedem o creștere a numărului de persoane din Republica Moldova, în special din comunitatea romă, care solicită azil în Belgia.
Situația este alimentată de unele așteptări false că, având adăpost în Belgia, vei primi bani dacă te întorci în Moldova. Observăm că este un factor care sporește atractivitatea Belgiei în ochii potențialilor solicitanți de azil. Așa că vom înceta să mai dăm bani celor care se întorc în Moldova, pentru a opri acest aflux de oameni care vin din Moldova în Belgia pentru a solicita azil”, a precizat ministra.
S-a constata că unii solicitanți de azil vin doar pe durata iernii. Așadar, jurnaliștii ipn.md au încercat să afle care sunt mecanismele de identificare a acestui tip de comportament și cum influențează acestea procesul de evaluare a solicitanților de azil.
„Este adevărat, observăm această creștere mai ales în timpul lunilor reci. În fiecare an, aproximativ 1.000 de moldoveni, în special din comunitatea romă, vin în Belgia pentru a solicita azil. Vrem să oprim abuzurile. De aceea, oprim alocațiile, astfel încât Belgia să nu mai fie un loc în care oamenii vin că să primească bani.
Vom implementa procedura de „fast-track”, de întoarcere rapidă în patrie, pentru persoanele din Moldova deoarece nu există nicio șansă ca ele să obțină azil în Belgia. Cerem serviciilor noastre să aibă proceduri mai operative, astfel încât oamenii să iasă mult mai repede din adăpost și să se întoarcă în Moldova”, a menționat oficiala.
Ca rezultat, fiecare caz va fi decis în mod individual. Anneleen Van Bossuyt a ținut să accentueze și buna cooperare cu Moldova pentru reducerea cererilor nejustificate de azil.
„Am avut deja primele discuții și apreciez cu adevărat buna cooperare pe care o avem deja. Dar cred că există aspecte pe care putem coopera și mai bine. De exemplu, cu Poliția de Frontieră am avut discuții foarte bune și constructive. Pentru a crește gradul de conștientizare în rândul moldovenilor, și în special în cadrul comunității rome, putem lucra împreună pentru a informa potențialii solicitanți de azil că nu are sens să pornească în Belgia pentru că nu li se va accepta cererea și nu vor primi banii pe care contează”.
Într-un final, oficiala a venit cu un mesaj către moldoveni.
„Eu le-aș spune acestor oameni să nu riște să călătorească cu familia, cu copiii, să vină în Belgia, pentru că nu vor primi azil în Belgia. Riscați să ajungeți pe stradă, nu veți primi bani pentru a vă întoarce în Moldova, nu aveți nicio șansă să obțineți azil în Belgia. Așa că, nu veniți în Belgia să solicitați azil”, a conchis Anneleen Van Bossuyt.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.