Acasă Politic Octavian Țîcu contestă la CC decizia de instaurare a stării de urgență

Octavian Țîcu contestă la CC decizia de instaurare a stării de urgență

0

Deputatul Octavian Țîcu va depune o sesizare la Curtea Constituțională, prin care va cere să declare neconstituțională Hotărârea Guvernului și cea aprobată de Parlament privind declararea stării de urgență.Un anunț în acest sens a fost făcut de către parlamentar, astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Octavian Țîcu, Președinția ar fi trebuit să conteste această decizie, iar unul dintre argumente at fi faptul că un guvern interimar „nu ar avea dreptul să propună instituirea stării de urgență”. 

Precizăm că, în Parlament, când a fost propusă instituirea stării de urgență, proiectul de lege a fost elaborat și propus plenului Legislativului de către un grup de deputați socialiști, care au afirmat atunci că „Guvernul interimar nu poate veni cu propunerea în Parlament de a fi instituită stare de urgență, conform legislației în vigoare”.

În al doilea rând, proiectul hotărârii a fost semnat de trei deputați, deși potrivit legislației, inițiativa ar trebui să vină din partea Guvernului sau a Președinției. Țîcu afirmă că deciziile luate în urma declarării stării de urgență nu confirmă necesitatea acestei măsuri.

„Atât hotărârea de guvern privind propunerea stării de urgență, cât și hotărârea Parlamentului urmează a fi declarate neconstituționale din următoarele motive. Comisia de la Veneția spune că atribuțiile legate de starea de urgență au fost utilizate abuziv. Este clar că s-a creat un precedent extrem de periculos, în care un guvern aflat în demisie își asumă aceste decizii”, a precizat Octavian Țîcu.

Amintim că Parlamentul a declarat stare de urgență până la sfârșitul lunii mai. Proiectul de lege a fost susținut doar de majoritatea parlamentară PSRM-Șor-Pentru Moldova. Opoziția a criticat decizia, considerând-o drept una politică.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.