Acasă Diverse Oamenii de știință au creat un instrument care prezice ce copii vor...

Oamenii de știință au creat un instrument care prezice ce copii vor deveni probabil obezi ca adulți

0

Oamenii de știință au dezvoltat un nou instrument care poate prezice riscul unui copil de a deveni obez la vârsta adultă. Testul ar putea ajuta la identificarea copiilor și adolescenților care ar putea avea de câștigat de pe urma strategiilor preventive țintite, precum alimentația și exercițiile fizice, încă de la o vârstă fragedă, scrie The Independent.

Noul test, care analizează ADN-ul dintr-o probă de sânge, se consideră a fi de două ori mai eficient în prezicerea obezității comparativ cu cel mai bun test anterior.

Pe lângă identificarea copiilor cu risc de obezitate, testul poate prezice și cât de bine vor răspunde adulții obezi la programele țintite de pierdere în greutate.

„Ceea ce face ca scorul să fie atât de puternic este capacitatea sa de a prezice, înainte de vârsta de cinci ani, dacă un copil este susceptibil să dezvolte obezitate la vârsta adultă – cu mult înainte ca alți factori de risc să înceapă să influențeze în copilărie greutatea. Intervenția în acest moment poate avea un impact uriaș”, a declarat profesorul universitar Roelof Smit de la Universitatea din Copenhaga, autorul principal al cercetării publicate în revista Nature Medicine.

Cercetarea publicată acum în revista Nature Medicine a implicat o colaborare cu compania de genetică și cercetare pentru consumatori 23andMe, precum și contribuția a peste 600 de oameni de știință din 500 de instituții din întreaga lume. Caracteristici precum înălțimea și indicele de masă corporală au fost observate și colectate în cadrul bazei de date folosite pentru crearea testului.

Experții spun că variații subtile în genetica noastră pot influența sănătatea, inclusiv probabilitatea de a dezvolta obezitate și chiar pofta de mâncare. Un scor de risc poligenic este asemenea unui calculator care combină efectele variantelor genetice de risc purtate de o persoană și oferă un scor general.

Pentru a crea acest scor, oamenii de știință s-au bazat pe date genetice de la peste cinci milioane de persoane – cel mai mare și mai divers set de date genetice realizat vreodată.

Ulterior, au testat noul scor de risc pentru obezitate pe seturi de date privind caracteristicile fizice și genetice ale unui număr de peste 500.000 de persoane.

„Acest nou scor poligenic reprezintă o îmbunătățire remarcabilă a puterii predictive și un salt înainte în ceea ce privește prezicerea genetică a riscului de obezitate, aducându-ne mult mai aproape de teste genetice cu adevărat utile în clinică”, a declarat profesoara Ruth Loos de la Universitatea din Copenhaga.

Testul a evaluat relația dintre riscul genetic de obezitate al unei persoane și impactul intervențiilor legate de stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele cu un risc genetic mai mare de obezitate au răspuns mai bine la intervențiile respective, dar au acumulat din nou rapid kilograme după ce acestea au încetat.

Totuși, noul test are și unele limitări. Deși s-a bazat pe date genetice din întreaga lume, testul a fost mult mai precis în prezicerea obezității în cazul persoanelor cu ascendență europeană decât în cazul celor cu ascendență africană.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.