Acasă Justiţie O nouă ședință la CSJ în cazul cererii de revizuire înaintate de...

O nouă ședință la CSJ în cazul cererii de revizuire înaintate de Vlad Filat

0

O nouă ședință de judecată pe cazul fostului premier Vlad Filat este planificată pentru mâine, 26 septembrie, la Curtea Supremă de Justiție. Ședința pe această cauză a fost amânată de completul de judecată al CSJ de mai multe ori, epopeea perpetuându-se de anul trecut.

În acest dosar, Vlad Filat și avocatul său cer revizuirea unor decizii judecătorești din 2016 și una a plenului CSJ din februarie 2017. Cererea de revizuire vizează: sentința Judecătoriei Buiucani mun. Chișinău din 7 iunie 2016, decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie 2016 și decizia Colegiului Penal al CSJ din 22 februarie 2017.

Cererea vine după ce CtEDO a dat câștig de cauză fostului premier. Mai exact, în urma hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din 31 ianuarie 2023, s-a constatat încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenție, adică lipsa publicității acelui proces judecătoresc.

Amintim că, în 2016, Vlad Filat a fost condamnat de regimul Plahotniuc la 9 ani de închisoare, fiind acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Pe 30 iulie 2019, Judecătoria Chişinău a pronunţat o încheiere prin care a constatat că Vlad Filat a fost deţinut în „condiţii inumane şi degradante”. De aceea, magistraţii au decis să-i reducă pedeapsa cu un an şi nouă luni.

sursa: deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.