Poliţia suedeză şi finlandeză investighează un caz suspect de sabotare a unui cablu submarin de telecomunicaţii în Marea Baltică, iar paza de coastă suedeză a trimis o navă în zona în care mai multe cabluri de pe fundul mării au fost deteriorate în ultimele luni, relatează Reuters.
Operatorul finlandez Cinia a declarat vineri că a detectat cu ceva timp în urmă probleme pe legătura sa de fibră optică C-Lion1, care leagă Finlanda şi Germania, iar săptămâna aceasta s-a confirmat că respectivul cablu a fost deteriorat, chiar dacă traficul de date a continuat.
O declaraţie a Biroului Naţional de Investigaţii din Finlanda precizează că deteriorarea cablului a fost identificată miercuri şi că o investigaţie preliminară a fost lansată în ziua următoare.
Poliţia suedeză a declarat, la rândul ei, că investighează, de asemenea, această chestiune, deoarece breşa a avut loc în zona economică a Suediei, deşi nu au fost identificaţi suspecţi.
Incidentul de vineri marchează a treia oară în ultimele luni când cablul C-Lion1 al Cinia a fost deteriorat, după ce a fost complet secţionat în noiembrie şi decembrie anul trecut.
La 7 ianuarie, compania a declarat că respectivul cablu este din nou pe deplin operaţional, după ce a doua ruptură avusese loc la 26 decembrie.Regiunea Mării Baltice este în stare de alertă, iar alianţa NATO şi-a consolidat prezenţa după o serie de avarii ale cablurilor electrice, de telecomunicaţii şi ale conductelor de gaze de când Rusia a invadat Ucraina în 2022. Majoritatea au fost cauzate de nave civile care şi-au târât ancorele.
Unele incidente din Marea Baltică au fost considerate accidentale, inclusiv tăierea, luna trecută, a unui alt cablu de telecomunicaţii în apele suedeze, în timp ce alte cazuri sunt încă anchetate de poliţie. Până în prezent, nu au fost iniţiate urmăriri penale.
Comisia Europeană, ca răspuns la recenta serie de avarii, a declarat vineri că va propune intensificarea monitorizării cablurilor submarine şi crearea unei flote de nave disponibile pentru a efectua reparaţii în caz de urgenţă.
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Henna Virkkunen, a declarat într-o conferinţă de presă la Helsinki că, deşi planul acoperă întreaga Europă, acesta ar include un hub la Marea Baltică destinat să detecteze eventualele incidente din zonă înainte ca acestea să se producă.
Vineri, paza de coastă suedeză a declarat că a trimis o navă pentru a ajuta la investigarea incidentului din largul insulei Gotland.
Autoritatea suedeză de urmărire penală a declarat că nu a fost implicată în ancheta privind avaria cablului.
Prim-ministrul Ulf Kristersson a precizat că guvernul său a fost informat şi că deteriorarea oricărei infrastructuri submarine este deosebit de îngrijorătoare în contextul situaţiei actuale de securitate.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.