Adela Țăranu, în vârstă de 36 de ani, a plecat din Republica Moldova în 2007 pentru a studia medicina în Franța. După mai bine de un deceniu de studii și experiență profesională în străinătate, ea s-a stabilit în 2019 la Stuttgart, Germania, unde lucrează pentru compania farmaceutică Wörwag Pharma GmbH & Co. KG. Femeia conduce acum departamentul medical al companiei, responsabil de înregistrarea medicamentelor în diverse țări ale lumii.
În cadrul unui reportaj marca Europalibera.org, moldoveanca a spus că schimbările nu au speriat-o niciodată, ci, dimpotrivă, le-a căutat.
„Eu rareori am știut cum o să arate viața mea peste două sau trei săptămâni. Așa a fost toată studenția, când făceam două masterate, așa a fost și după aceasta, când aveam două joburi în paralel. Așa a fost când m-am mutat la Lyon și tot așa, când am decis să plec mai departe”, povestește ea.
În 2019, când un vânător de talente i-a oferit oportunitatea de a lucra în Germania, Adela Țăranu nu a stat pe gânduri. Misiunea sa era să formeze un nou departament în companie, unul care să colaboreze cu autorități de reglementare din 35 de țări. Deși inițial a întâmpinat rezistență, ea a construit echipa după propriile principii, recrutând oameni din medii culturale diverse, inclusiv din Albania, Belarus, România și Iran.
Adela Țăranu a reușit să obțină încrederea colegilor săi și să impună un stil de lucru care a adus rezultate. Echipa sa gestionează procese complexe, cum ar fi înregistrarea medicamentelor, care implică pregătirea și revizuirea dosarelor clinice și non-clinice, răspunsuri la întrebările autorităților și menținerea licențelor pentru medicamente.
După consolidarea echipei inițiale, moldoveanca a fost numită responsabilă și pentru un al doilea departament, care se ocupa de colaborarea cu medicii, organizarea conferințelor științifice și gestionarea publicațiilor de specialitate. Provocarea a fost mare, deoarece echipa era formată exclusiv din germani, iar Adela Țăranu era cea mai tânără dintre toți.
„Cu prima echipă îmi permit să fiu spontană, cu cealaltă sunt mai precaută, pentru că știu că funcționează altfel”, explică ea.
În cele din urmă, cele două echipe au fost comasate, iar Adela Țăranu a devenit directorul departamentului medical al companiei.
După cinci ani în Germania, Adela Țăranu spune că a învățat să aprecieze regulile stricte și ordinea specifice acestei țări.
„Adaptarea este cea mai bună abilitate pe care o poți dezvolta. Te ajută să vezi partea pozitivă și să ai o plasticitate mentală”, consideră ea.
Pentru a-și satisface dorința de aventură, Adela Țăranu călătorește frecvent, escaladând munți în America de Sud sau relaxându-se pe plajele din Indonezia.
Privind în urmă, Adela Țăranu consideră că, pentru un copil crescut în Ungheni în anii ’90, visurile sale de a învăța la Paris și de a explora lumea s-au transformat în realitate.
„În viață, avem momente care seamănă cu staționarea unui tren în gară: ai doar câteva minute să decizi dacă urci sau nu. Unele trenuri te pot duce spre orizonturi pe care nici nu le visai”, conchide ea.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.