Acasă Social O instituție din Varșovia publică un raport privind relațiile cu Moldova

O instituție din Varșovia publică un raport privind relațiile cu Moldova

0

Institutul de Antreprenoriat din Varşovia a publicat raportul „Relaţiile dintre Polonia şi Moldova: Tendinţe în dezvoltarea dialogului şi cooperării politico-militare”. În document se menţionează că, pe fundalul războiului din Ucraina, Moldova şi Polonia consolidează cooperarea militar-politică.

„În condiţiile actuale ale relaţiilor bilaterale dintre Moldova şi Polonia, se consolidează tot mai mult noile tendinţe în dezvoltarea dialogului şi cooperării politico-militare. Acest lucru se datorează unui şir de factori externi şi interni, care au devenit determinanţi în căutarea modalităţilor optime de asigurare a securităţii naţionale a statelor în contextul situaţiei regionale extrem de turbulente rezultate în urma războiului Rusiei cu Ucraina. În consecinţă, gama de direcţii de interacţiune în relaţiile moldo-polone se extinde, trecând de la domeniile de cooperare stabilite la activarea dialogului politico-militar, asistenţa poloneză în reformarea sectorului de apărare al Republicii Moldova, modernizarea forţelor armate şi instruirea personalului militar”, se arată în raport, scrie infotag.md.

Autorii subliniază că „Polonia este un partener de importanţă strategică pentru Republica Moldova”. 

Potrivit autorilor, „în condiţiile războiului din Ucraina, accentul pus anterior pe susţinerea dezvoltării teritoriale şi implementarea proiectelor de infrastructură s-a deplasat oarecum”. 

„Din cauza situaţiei regionale extrem de instabile şi a acţiunilor agresive ale Rusiei, relaţiile militar-politice dintre state s-au intensificat. După 2022, sectorul militar-politic al cooperării bilaterale presupune reformarea sectorului de apărare al Republicii Moldova, modernizarea forţelor armate, consolidarea capacităţilor şi instruirea militarilor moldoveni”, au menţionat analiştii. 

Fondul polonez de solidaritate în Moldova contribuie la instruirea forţelor speciale pentru a răspunde la crize şi la mobilitatea soldaţilor în situaţii de risc ridicat. 

„Polonia susţine legături mai strânse între agenţiile de aplicare a legii şi societate pentru a spori securitatea şi încrederea, o mai bună coordonare regională a forţelor de poliţie pentru a optimiza alocarea resurselor şi a creşte eficienţa; un răspuns îmbunătăţit în caz de urgenţă prin desfăşurarea rapidă a unei linii telefonice de urgenţă; punerea în aplicare a unor proceduri stricte de control la frontieră pentru a preveni activităţile ilegale; şi modernizarea punctelor de control la frontieră”, subliniază raportul. 

Documentul mai spune că „Polonia este ferm convinsă că, pentru a-şi asigura propria securitate, Moldova trebuie să caute noi parteneri şi să investească în apărare, în ciuda faptului că este un stat neutru”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.