Acasă Justiţie O instanță de judecată acuză Comisia pentru Situații Excepționale de încălcarea legislației:...

O instanță de judecată acuză Comisia pentru Situații Excepționale de încălcarea legislației: A depășit sfera de competență

0

Judecătoria Ungheni a solicitat Curții Constituționale examinarea excepției de neconstituționalitate a unor prevederi din proiectul de lege privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, votat în Parlament la data de 17 martie. Mai exact, magistrații se referă la sintagma „exercită alte atribuții necesare” care a permis Comisiei pentru Situații Excepționale să reducă termenul de contestare a unor decizii de la 15 zile la 48 de ore, dar și la instituirea excepțiilor de la procedura de judecare a cauzelor contravenționale prevăzută de Codul Contravențional. În speță, instanța de judecată atrage atenția asupra faptului că, în urma adoptării modificărilor sus-menționate, CSE și-a atribuit dreptul de a judeca cauzele contravenționale, instituind reguli noi de judecare, contrare prevederilor legislației.

Comisia pentru Situații Excepționale și-a arogat atribuții de legiferare, care-i sunt improprii, instituind norme noi în domeniul procedurii contravenționale prevăzută de Codul Contravențional”, se menționează în solicitare.

Totodată, Judecătoria Ungheni atrage atenția asupra faptului că în perioada stării de urgență, procedura în cauzele privind contravențiile administrative ar urma să fie îndeplinită în același mod în care se îndeplinea până la declararea stării de urgență.

Comisia pentru Situații Excepționale, prin Dispoziția nr.4 din data de 24 martie 2020, a intervenit în cadrul legal existent, depășind sfera de competență și arogându-și atribuții de legiferare, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului separației puterilor în stat… Legiuitorul a prevăzut în mod expres procedura de transfer a atribuțiilor de legiferare Guvernului, în condițiile art.1061 și 1062 (Angajarea de răspundere) din Constituție. Totuși, instanța sesizează că din textul Constituției nu rezultă că legiuitorul constituant a instituit o procedură de transfer a atribuțiilor de legiferare unui alt organ pe perioada stării de urgență, în particular Comisiei pentru Situații Excepționale”, susțin magistrații în sesizarea depusă.

În acest sens, reprezentanții Judecătoriei Ungheni consideră că decizia CSE prin care s-a dispus ca pe perioada stării de urgență Comisia exercită atribuții de stabilire a procedurii de judecare a cauzelor contravenționale, ar fi contrară mai multor prevederi ale Constituției.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.