Fabrica de Vinuri Mold-Nord SA din Fălești (cu acționar majoritar o firmă din Rusia) a ajuns în proces de insolvabilitate, ca urmare a datoriilor față de o cooperativă agricolă.
Potrivit deciziei din 3 decembrie a Judecătoriei Bălți, sediul Central, cererea introductivă a fost înaintată de creditorul CAP „Glia”, o cooperativă agricolă din raionul Cantemir, una dintre cele mai mari gospodării agricole din regiune, transmite mold-street.com.
Instanţa l-a desemnat, în calitate de administrator al insolvabilității fabricii de vinuri Mold-Nord din Fălești, pe administratorul autorizat Vitalie Roșca, care este obligat să notifice creditorii, privind intentarea procedurii de insolvabilitate şi intrării debitorului în proces de insolvabilitate.
S-a stabilit că cererile de admitere a creanţelor pot fi depuse până pe 17 ianuarie 2025 inclusiv, în vederea întocmirii tabelului definitiv, iar cel de verificare a creanţelor, de întocmire şi de comunicare a tabelului definitiv, până pe 1 februarie 2025. Şedinţa de validare a creanţelor a fost fixată pentru 4 martie 2025.
Datele publice arată că SA Fabrica de Vinuri „Mold-Nord” Fălești are datorii faţă de bugetul de stat de peste jumătate de milion de lei.
Fabrica este administrată de Piotr Chirmici, care deţine şi pachetul majoritar prin firma rusească OOO Viktoria din regiunea Belgorod, Rusia.
Întreprinderea, cu un capital social de 40,66 milioane lei, a finalizat anul trecut cu venituri de 69,4 milioane lei, în scădere cu circa 43 milioane lei faţă de 2022 şi cu pierderi de circa 4,3 milioane lei.
De notat că, în luna noiembrie 2024, CAP „Glia” a reuşit să iniţieze procedura de insolvenţă şi în privinţa Vinăria Hânceşti SRL, deţinută de Serghei Cebotari şi Olga Vizir.
Vinăria Hânceşti SRL a reuşit însă să scape de procedură, achitând operativ datoriile estimate la 3,3 milioane lei, faţă de CAP „Glia” şi să anulează măsurile de asigurare, aplicate prin încheierea Judecătoriei Hânceşti.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.