Acasă Social O companie acuză CAPCS că ar fi trucat o licitație de peste...

O companie acuză CAPCS că ar fi trucat o licitație de peste 20 de milioane de lei

0

O companie acuză Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) că ar fi trucat o licitație de peste 20 de milioane de lei după ce a desemnat câștigătoare o firmă care a oferit un preț ireal de mic pentru costume de protecție anti-Covid. Mai mult, respectiva companie nu a prezentat certificate de calitate și există dubii că produsele vor fi într-un final cusute. Fentarea licitației ar fi fost făcută în cercul unui grup de persoane cu funcții de răspundere la CAPCS și companii care au legătură cu șeful ASP.

În luna august a acestui an CAPCS a anunțat o licitație pentru trei loturi cu obiecte de protecție împotriva Coronavirusului – ochelari de protecție, viziere și costume de maximă protecție. După prezentarea ofertelor a fost desemnată câștigătoare o companie care nu a prezentat certificate de calitate corespunzătoare dar și a propus un preț extrem de mic. 

Câștigătoarea licitației, „Tetis International Co” SRL a prezentat doar un aviz sanitar eliberat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, insituție care nu evaluează corespunderea costumelor în conformitate cu standardul EN 14126 în general și ISO 16604 și ISO 16603 în particular. Ce ține de ultimul lot, CAPCS menționa că „combinezonul trebuie să asigure protecție anume conform acestor standarde, să fie impermeabil la apă și lichide organice (inclusiv sub formă de aerosoli), alternativ combinezonul trebuie să asigure protecție la penetrare cu sânge și fluide corporale utilizând metoda ISO 16603”. 

„Pe de altă parte, din Avizul subscris nu este clar din ce material sunt confecționate combinezoanele, respectiv care este densitatea acestuia și dacă bunurile ofertate corespund atât cu specificațiile tehnice solicitate cât și cu legislația sanitară”, se mai spune în contestația de pusă de Portavita SRL. 

Directorul Portavita SRL, Lilia Ranogaeț, companie care a participat la licitație, a declarat pentru Deschide.MD că în cadrul concursului, combinezoanele au fost comparate doar vizual, or respectarea standardului EN 14126 în general și ISO 16604 și ISO 16603 în particular poate fi demonstrată prin prezentarea anumitor certificate de calitate, lucru pe care „Tetis International Co” SRL nu l-a făcut.

Un alt lucru interesant este faptul că compania câștigătoare a propus un preț anormal de scăzut pentru aceste combinezoane și anume cu aproape 9 000 000 de lei mai puțin (vedeți anexa din contestație) 

„Oferta depusă de către Tetis International Co SRL este anormal de scăzută și alogică pentru ofertant din puncte de vedere economic, cu atât mai mult cu cât producătorul costumelor este o companie terță – Artbutic SRL”, este menționat în contestația depusă la ANSC. 

Cea din urmă companie de la care Tetis International Co SRL vrea să achiziționeze aceste costume de maximă protecție , declara în anul 2018 că are un număr total de angajați de 16 persoane.

„Dat fiind numărul de angajați ai Artbutic SRL, aceasta are o capacitate de producție limitată zilnic la un maxim de 500 de costume. Respectiv, printr-un simplu calcul matematic constatăm că, pentru confecționarea celor 307,960 costume, producătorului i-ar trebuie 615 zile pentru a putea confecționa numărul de unități stabilit de autoritatea contractantă. Acest fapt fiind în contextul în care achiziția costumelor respective are loc pentru a suplini necesitățile IMSP-urilor pentru anul 2020. Chiar dacă prin absurd am admite că, Tetis International Co SRL va rămâne ofertantul câștigător, constatăm că numărul de zile rămase din anul 2020 începând cu expirarea termenului de așteptate pentru semnarea contractului de achiziții publice, i.e. 09.09.2020, este de 114 zile totale. La o capacitate maximă de 500 de costume pe zi, chiar dacă am presupune că, producătorul ar lucra fără zile de odihnă, acesta ar putea produce doar 57,000 de costume”, a declarat pentru Deshide.MD Ranogaeț. 

După ce au studiat contestația, reporterii Deschide.MD, au căutat cine sunt fondatorii celor două companii participante la licitația CAPCS. Tetis International Co SRL este fondată de Perpelița Igor iar Arbutic SRL companie care ar urma să confecționeze costumele respective aparține Evelinei Zara. Cea din urmă care este soția șefului Agenției Servicii Publice, ex-șef al Agenției Medicamentului, Vladislav Zara. 

Surse apropiate familiei Zara mai spun că șeful Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate CAPCS, Ivan Antoci este prieten apropiat al șefului ASP iar faptul că compania soției lui Zara a câștigat mai multe licitații la CAPCS lasă de înțeles că există anumite înțelegeri în desfășurarea licitațiilor respective. 

Am încercat să luăm o reacție de la Ivan Antoci, cum comentează dumnealui aceste acuzații, însă la numărul de telefon afișat pe site-ul CAPCS nu a răspuns nimeni. 

Deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.